Det har den siste tiden vært mye elendighetsbeskrivelse av avdeling for Helse og omsorg, Tromsø kommune: stort merforbruk, de ansatte leverer ikke – nå skal pengesekken snøres igjen.

Politikerne skal behandle sparetiltak for 200 millioner for 2018. Jo, vi ledere forstår alvoret og vi skal bidra, men å tro at utøvende tjeneste/de som jobber med pasientene, kan spare 200 millioner i 2018, ja da fatter politikerne vedtak på stor optimisme og liten realisme.

Vi har hatt sparekrav over oss i mange år og Omsorgstjenesten fastlandet har tatt sparekrava på alvor og jobbet målretta over flere år. Omsorgstjenesten fastlandet har levert pluss i regnskapet over flere år, 1 million pluss i 2017 og 3 millioner i pluss i 2016.

Omstilling krever at de ansatte blir tatt med, det er de som leverer tjenester til innbyggerne, ansatte må bli sett og løfta frem.

Omsorgstjenesten fastlandet har lavt sykefravær, 7 prosent i 2017, alle sykepleierstillingene er dekket, lite overtid, ingen innleie fra private byrå, bemanningen er stabil, de ansatte trives og enheten har et godt omdømme. Vi omstiller oss og tar i bruk velferdsteknologi. Ansatte er fleksible og stiller opp for hverandre.

Vi ønsker å bli sett og bekrefta for det arbeidet vi har lagt ned over år, vi kjenner oss ikke igjen i elendighetsbeskrivelsen.

Å bli møtt med nye sparekrav i millionstørrelser tar motet fra både ansatte og ledere. Det er ikke mer å hente ved «å vri sitronen» enda en gang. Pasientene blir ikke friskere av at enheten får lavere budsjett, UNN skriver ut pasienter etter få liggedager, hjemmetjenesten må og skal ta imot.

Omsorgstjenesten fastlandet ønsker fortsatt å gi faglige gode tjenester til innbyggerne på fastlandet enten de bor i Kroken, Oldervik, Andersdal, Skarmunken, Lakselvdal eller Jøvik.

Kjære politikere: Stol på oss og gi oss tilstrekkelige rammer, da vil Omsorgstjenesten fastlandet fortsatt være en enhet dere kan være stolt over.