Frp-sjefene Kristoffer Kanestrøm og Bjørn Gunnar Jørgensen garanterer nå at uansett hvordan kommunevalget går neste høst vil ikke Fremskrittspartiet samarbeide med Høyre om det bare skal kreves inn så mye som en enkel krone i bompenger her i byen, eller bygges en eneste bomstasjon. Dette oppslaget sto i avisa iTromsø for noen dager siden, og har ikke blitt tilbakevist av noen i partiet.

Tror vi på dette?

Eller skal vi få oppleve det gamle Erna Solberg-trikset om igjen? Foran valget siste gang Høyre og Frp tok over og lagde seg et byråd, lovte hun oss fem milliarder kroner i samferdselstiltak. Inklusive E8, da hun stakk innom byen vår med pengeveska si.

foto
Hermann Kristoffersen

Vilkåret var enkelt: Høyre måtte komme i posisjon her i byen. Gjerne sammen med Frp. Folket gikk ut og fylte stemmeurnene med Høyre- og Frp-sedler på grunn av dette og installerte både ordfører og flertall sammen med Venstre i byrådet.

Det skjedde selvsagt siden Høyre gjorde et brakvalg på disse løftene, men hvor er pengene nå? Hvor er E8? Hvem er hvor? Og hva er bare svada? Det eneste vi har fått ut av dette eksperimentet med det borgerlige byrådet, er et badeland vi må be til høyere makter om at ikke skal ruinere oss fullstendig her i byen.

På riksplanet har Frp gjort det til et slags nasjonalt kunststykke å fortelle oss at programmet deres ikke gjelder for mer enn de prosentene de fikk i valg dette året. Uten at vi vet hvilke deler av programmet de forplikter seg til. Nå ligger de faktisk enda dårligere an, og ulvedreperen Trygve Slagsvold Vedum stanger bakfra og vil forbi, noe som sikkert føles smertefullt for et regjeringsparti.

Er det dette Kanestrøm og kompisen Jørgensen planlegger? Et prosent-triks hvor vi får høre at siden ikke hundre prosent av oss stemte på dem, så kan vi ikke vente at programmet gjelder heller. Det lokale Høyre har gjort et godt politisk trekk her om dagen. De hoppet av bompengeforliket med venstresida i lokalpolitikken. Årsaken var en bru eller noe annet på sørøya som de egentlig ikke bryr seg så mye om. Poenget var å komme seg uskadd ut av dette upopulære forliket.

Det betyr også at de er åpne for forhandlinger om det som skal komme. De vet like godt som alle andre her i byen at om de skal ha sjanse til å skape noe etter valget neste høst, så må de ha med seg Frp. Flertallet må bestå av både Høyre og Frp for å sette inn en ordfører, som nå ikke bare skal være snorklipper, men få reell politisk makt.

Hvordan går det så med drømmene om masse bomstasjoner og milliarder i avgiftspenger?

Forhandlingene mellom regimet på rådhuset og staten skal være i gang nå. Kristin Røymo leder samtalene fra kommunens side. Det kan bli det siste hun gjør i politikken. Bymiljøpakken som har vært høvlet og knadd av lokalpolitikerne lenge nå skal inn i finalen. Nå skal det avgjøres hvor mye staten skal bidra med og hvor mye lokaltrafikken skal yte av bompenger.

Kravene fra kommunen var engang 75 prosent på statens del når «Tenk Tromsø» var som hetest. Det var nok bare en drøm, og kan i stedet bli regninga til bilistene. Om en får femogtyve prosent fra staten ville det hele være mer typisk.

Det som imidlertid ingen bymiljøpakke kan hindre, er dette krumspringet fra herrene Kanestrøm og Jørgensen. Om Frp bekrefter dette oppslaget i lokalavisa og de leverer på det slik de sier, så blir det ikke noen bompenger i Tromsø de neste fem årene. Bensinavgifta er det eneste de er villig til å diskutere.

Da er bompengeforliket steindødt og Frp, som aldri har vært en del av det, har vunnet på knockout. Alle vet at Høyre ikke kan danne flertall i rådhuset uten dem, og derfor er det de som nå holder alle de gode kortene i hånda si.

Som det ser ut i dag, går det mot en borgerlig valgseier i Tromsø. Meningsmålinger gir klare indikasjoner på det. Det gjør at en må se på hvordan de neste årene kommer til bli med et nytt regime i rådhuset.

Skal Frp sitt utspill om null bompenger bli historien om Tromsøs planer på samferdselssektoren? Skal det partiet som tvang igjennom dette tullevedtaket om regulering av E8 på østsida i Frp-bygda Ramfjord nå også få kludre til bymiljøpakken? Det er noe velgerne må ta stilling til. De få prosentene de har på meningsmålinger her i byen gir altså en politisk uttelling enhver bare kan drømme om. Ikke bare mangedobler de den politiske kapitalen sin. De drar også Høyre gjennom sagflisen i manesjen og blir byens viktigste parti.

Kan Høyre finne seg i dette? Betyr ordførerkontoret i lille Tromsø så mye at de er villige til å la Frp styre hele utviklingen av byen med dette ultimatumet sitt?

Eller er det som vi etter hvert er blitt godt vant med det her ute i velgermassen. Bare laust snakk hele greia?