Vil belyse flyktningkrisen med prisbelønte filmer

Verdensteaterets oktober-program fokuserer på flyktningkriser ved å sette opp hele syv filmer.

GJENSYN: Dr. Emmett Brown og Marty McFly returnerer til lerretet 21. oktober. 

nyheter

Også Nord-Norges eldste kino velger å sette søkelys på flyktningkatastrofen i Middelhavet. I tillegg til diskusjoner, foredrag og regissørsamtaler, settes det opp syv filmer på oktober-programmet.

– Det er et tema vi er opptatt av og vi vil belyse det ved hjelp av film. Film er en fin måte å belyse komplekse problemstillinger på fra forskjellige sider, sier Tone Lein, som er daglig leder ved Verdensteateret kino

Gullpalme-vinner

Filmene som settes opp er blant annet «Lampedusa in Winter», som får skandinavisk premiere på VT.

– Den tar for seg hvordan Italia takler flyktningkrisa, sier Lein.

I tillegg vises «Dheepan», som forteller om flukten fra Sri Lankas blodige borgerkrig. Filmen mottok Gullpalmen under årets filmfestival i Cannes.

– Serien innledes 8. oktober hvor vi har et større arrangement. Her blir det litt teater, diskusjoner, minikonsert og visning av «Ninas barn», som er om et jødisk barnehjem under andre verdenskrig i Oslo. Her kommer også regissøren opp for å holde innledning, sier Lein.

Back to the Future

I tillegg til et stort fokus på flyktningkatastrofen blir det også markering av en av tidenes kultfilmer. 21. oktober 2015 er kanskje en hvilken som helst dato for de fleste, men for dem som har et nært forhold til «Back to the Future»-filmene er dette julaften.

Det er nemlig datoen Marty McFly (spilt av Michael J. Fox) og Dr. Emmett Brown (Christopher Lloyd) reiste fremover i tid for 25 år siden.

– Det skal vi markere med film nummer en og to samme kveld, hvor man får to filmer for prisen av en, sier Lein.

I tillegg viser cinemateket den rykende ferske dokumentaren om det kanadiske bandet Arcade Fire.