FORSKNINGSPARKEN: Trioen Eskild Endrerud (daglig leder), Kjetil Elvevold (forsker) og Bård Smedsrød (professor) har siden 2011 deltatt i utprøvingen av nye medikament. Deres oppgave er å unngå at medisinen, som injiseres rett i blodet, blir eliminert i leveren.

Når ikke fram

– Legemiddelselskap opplever ofte disse problemene – at medisinen ikke når fram til den delen av kroppen hvor problemet sitter. Det sørger leveren for. Ved å finne de aktuelle cellene – syndebukkene – betyr det en kortere vei til godkjennelse og at medikamentet virker som forutsatt, sier Endrerud.

Han presiserer at utviklingen av et medikament koster tosifrede milliardbeløp og at forskerne kun lykkes i ett av 10.000 tilfeller.

Korter inn

Kjetil Elvevold sier at stadig flere kontakter D'Liver og at det skjer langt tidligere i prosessene med å utprøve nye legemiddel.

– I beste fall kan det gi et positivt resultat langt raskere enn forventet – både når det gjelder godkjenning og tiden det tar å utvikle medikamentet. Og selv om vi snakker om en milliardindustri, kan et samarbeid med oss redusere kostnadene.

Unikt i verden

D'Liver er unikt i verden. Selv om gründerne karakteriserer de første driftsårene som svake inntektsmessig, har de i løpet av kort tid skrevet millionavtaler med to legemiddelselskap. I tillegg er de i dialog med et tredje.

– Produsentene ønsker at vi finner måten som gir best mulig effekt av medisinen. Og da snakker vi ikke om piller, men om medikament som blir gitt i sprøyteform.

Nyanseforskjeller

Det spesielle med metodene til D'Liver, er at det som virker på en person, stort sett virker på alle.

– Selv om det er nyanseforskjeller fra pasient til pasient, er det de samme levercellene vi snakker om. Når vi har løst gåten, er mye gjort.

Gammel teknologi

Ifølge Endrerud er deres fremgangsmåter hemmelige, men bygger på 30–35 års teknologi fra universitetet.

– Til tross for det, er det kun vi som har kunnskap nok til å finne levercellene som skaper problem. Og til tross for at det i årenes løp er gitt opplæring til andre, er det likevel ikke mulig for disse å gjøre oppgavene, konstaterer daglig leder.

Støtteordninger

Takket være gode støtteordninger har D'Liver AS klart seg i markedet:

– Vi er kommet gjennom nåløyet og blir stadig kontaktet av nye legemiddelprodusenter. Det betyr at selskapet – og det vi foretar oss – blir lagt merke til. Derfor ser vi lyst på fremtiden, sier Eskild Endrerud.