Deler inntekt med selvmordsetterlatte

Et nytt designskjerf fra duoen Kari Rindahl Endresen og Helene Karde gjør at foreningen for etterlatte etter selvmord får klingende mynt i kassa.

støtter: Helene Karde (til venstre) og Kari Rindahl Endresen har laget et nytt designskjerf. Nå går deler av inntekten til foreningen for etterlatte etter selvmord. Foto: Privat 

nyheter

Historien bak årets designskjerf startet med en serie bilder som kunstneren Endresen ønsket å gi ut i bokform. Så entret skuespiller Ketil Høegh scenen med teaterstykket «Det fineste i livet». Den hansken tok fotoblogger Yngve Olsen Sæbbe opp i form av tekst og bilder.

Falt på plass...

– Sæbbe ba også leserne om å fortelle hva de mente var det fineste i livet. Det er disse tekstene jeg har latt meg inspirere av og som ble satt til bildene i boken, sier Kari Rindahl Endresen.

Da det var gjort, rullet snøballen videre. Hun og Helene Karde ønsket å gi noe tilbake til den lokale avdelingen av Landsforeningen for etterlatte etter selvmord (LEVE).

Det fineste...

– De bildene jeg valgte til boken, var de fineste i mitt liv som kunstner. Den er også et synlig bevis på et godt samarbeid mellom personer som på ulike måter formidler et viktig budskap og setter søkelyset på selvmord og hva det innebærer for de etterlatte, sier Endresen.

Før jul i fjor presenterte hun og Helene Karde sine designskjerf. I løpet av få måneder var samtlige 600 solgt.

Nytt motiv

Nå er nye 150 skjerf klare. Motivet er identisk med bildet som pryder omslaget på boken.

– Vi har valgt å være litt tilbakeholden med antallet denne gang. Men dersom etterspørselen er like stor som sist, lager vi nye skjerf – noe som skjer ved en fabrikk i Nord-Italia.

Helene Karde presiserer også at en prosentandel av salget går til lokalavdelingen til LEVE. I første omgang kan det bli snakk om rundt 10.000 kroner.

Forebygging

Leder Ruth Eili Ruud sier at LEVE er en forholdsvis ny organisasjon:

– Vi jobber med selvmordsforebygging og ivaretakelse av etterlatte. Videre mener vi at det er viktig å spre kunnskap om selvmord og få bort mange av tabuene.

Ruud forteller at foreningen har fått god respons blant folk, men sliter med å få andre med i arbeidet.

Få opp aktiviteten

– Vi ønsker å få opp aktiviteten i fylket – spesielt Tromsø-området. Det kan la seg gjøre med bidraget fra Endresen og Karde.

– LEVE Troms er svært takknemlig for å få være med på reisen fra et flott teaterstykke til et fantastiske designskjerf. Vi er beæret over at de ønsker å gi oss denne gaven og vi vet det vil komme godt med i vårt videre arbeid, sier Ruth Eili Ruud.