Dette er unikt med sykepleierstudentene ved UiT

88 prosent av sykepleierstudentene som utdanner seg ved UiT, får jobb i Nord-Norge.

BLIR I NORD: Nesten alle sykepleierstudentene som utdanner seg ved UiT bli i Nord. Foto: Ronald Johansen  Foto: Ronald Johansen

nyheter

Det skriver UiT på sine nettsider.

– Ett år etter endt utdannelse er 88 prosent av sykepleierne, som har utdannet seg ved UiT, i jobb i Nord-Norge, sier Margrete Gaski ved Nasjonalt senter for distriktsmedisin ved UiT til UiTs nettsider.

Hun har undersøkt hvor sykepleierstudentene ved UiT fikk seg jobb etter endt utdanning. I undersøkelsen så hun på hvor de tidligere studentene nå jobbet, om de hadde deltid- eller fulltidsarbeid, og hvilke andre yrkesvalg de eventuelt har gjort.

– Et annet funn er at 82 prosent av dem arbeidet i landsdelen 10 år etter avsluttet utdanning. Det viser at utdanningssted gjør en forskjell, argumenterer Gaski.

Trenger flere sykepleiere

I dag er det stor mangel på sykepleiere, og tall fra SSB viser at det vil være behov for flere sykepleiere i fremtiden. I en rapport om arbeidsmarkedet for helse- og sosialpersonell fram mot 2035, har Norge en økende underdekning av blant annet sykepleiere.

– På høyskolenivå vil det etter hvert være nødvendig å øke utdanningskapasiteten for å unngå økende underdekning for bioingeniører, fysioterapeuter, helsesøstre og sykepleiere, står det i rapporten.

Vil utdanne i hjemtraktene

UiT skriver på sine nettsider at de har hatt et stort fokus på å tilby sykepleierstudenter en utdanning der de selv bor, og der det er behov for sykepleiere. Fullverdige sykepleierstudier i distriktene, som Hammerfest og Narvik er også en prioritet.

– To av tre sykepleiere som har vokst opp i Øst-Finnmark tar seg for eksempel jobb i Øst-Finnmark dersom de utdanner seg i Hammerfest, mens kun en av fire reiser tilbake dit dersom de tar utdannelsen i Tromsø, forteller Gaski.

Vi ønsker engasjerende debatter på itromso.no. Du er velkommen til å kommentere sakene på våre sider, men vi ber deg først lese våre retningslinjer for innlegg:

×

RETNINGSLINJER FOR INNLEGG

iTromsø gjør oppmerksom på at du er juridisk ansvarlig for dine kommentarer. Dette personlige ansvaret gjelder enten du velger å kommentere i kommentarfeltene på våre nettsider eller du skriver innlegg på våre Facebook-sider.

iTromsø ønsker en åpen, saklig og engasjerende debatt. Vi oppfordrer alle til å være saklige, vise respekt for andres meninger og å holde seg til saken. Vi fjerner fortløpende innlegg som er rasistiske, sjikanøse eller på annen måte strider mot etikk eller lovverk. Du kan varsle oss dersom du ser innlegg du mener bryter med god debattskikk.

Alle som vil delta i debatten hos oss må skrive under eget navn. Vi forbeholder oss retten til å utestenge brukere som begår grove eller gjentatte brudd på våre retningslinjer.

nyheter