Barnas sjøvettdag: – Mindre kunnskap om sjøen blant Tromsø-barn

Redningsselskapet har arrangert sjøvettdag for skoleklasser i hele landet. I Tromsø fikk elevene opplæring i knuter, livredding og sjøvett. Det kan trengs, ifølge Redningsselskapet.

FORNØYD: Prosjektleder i Redningsselskapet region nord, Adine Wenner, er fornøyd med sjøvettdagen.   Foto: Jenny Ovlien Frisholm

nyheter

Hvert år arrangerer Redningsselskapet sjøvettdag for elever på 5. til 7. trinn. I Nord-Norge har de i tre uker besøkt byer i Nordland, Troms og Finnmark. Torsdag og fredag var det Tromsø-elevenes tur til å få opplæring i hvordan man ferdes på sjøen.

– Vi vil gjøre sjøvett til allemannseie, og gjøre barna trygge på havet, sier prosjektleder i Redningsselskapet region nord, Adine Wenner.

Lærer sjøvett

Over 200 barn i Tromsø har lært seg knuter og stikk, førstehjelp, sikkerhet ombord i båt, og hva de skal gjøre hvis uhellet er ute.

– For flere av elevene er dette første møte med sjøen. Vi har også lagt merke til at det er mindre kunnskap om sjøen blant barna her i Tromsø enn flere andre steder, sier Wenner.

KNUTER: Isak Krag Olsen (16) fra Redningsselskapet Ung lærer elevene knuter og stikk.   Foto: Jenny Ovlien Frisholm

– Viktig å lære om sikkerhet på havet

6. klasse ved Bjerkaker skole fikk delta på sjøvettdagen fredag, det er lærer Tonje Lie fornøyd med.

– Vi hadde veldig flaks som fikk plass, det ble fort fullt her. Det er lagt opp til at elevene kan være aktive og jobbe praktisk, det synes de er gøy. Mange av dem er oppvokst ved sjøen, så det er viktig å lære om sikkerhet på havet, sier hun.

Vil arrangere årlig

Redningsselskapet ønsker å arrangere sjøvettdagen hvert år.

– Dette er noe som fungerer og barna tar til seg kunnskapen. Vi ser virkningen over tid. Hvis vi lærer barna tidlig viktigheten av å bruke redningsvest pirker de gjerne på foreldre og besteforeldre. Det blir en slags dominoeffekt, sier Wenner.

Førstehjelpskurs

Opplæringen var delt opp i poster så alle elevene fikk prøve seg. Inne i lokalene til Redningsselskapet lærte Hanna Constanse Gerhardsen (12) og Frida Orvold (11) førstehjelp.

– Jeg kunne litt livredding fra før av siden pappa jobber på båt, sier Gerhardsen.

FØRSTEHJELP: Hanna Constanse Gerhardsen (12) og Frida Orvold (11) lærer førstehjelp med lærer Tonje Lie.   Foto: Jenny Ovlien Frisholm

De har også fått vært ute på havet med en av redningsskøytene.

– Jeg er litt redd på båter, men nå blir jeg kanskje litt tryggere, sier Orvold.

– Båtturen var nok høydepunktet for mange. Flere av elevene har sagt de syntes det var veldig artig, sier Lie.