Flere venter på studentbolig i år enn i fjor – nå står over 1.200 på ventelisten

Årets søkertall på UIT har gått opp. Det gjør at enda flere søker studentboliger til studiestart.

MANGE SØKERE: Studentsamskipnaden har 1.200 studenter på venteliste.  Foto: Tom Benjaminsen.

nyheter

Studiestart nærmer seg med stormskritt. Per dags dato er det mange som ikke har funnet bolig. Kommunikasjonssjef i Norges Arktiske Studentsamskipnad, Isabell Bjørkli Larsen, sier at de som ennå ikke har funnet et sted å bo, ikke må fortvile.

Mange i kø

Ifølge Larsen har mange fremtidige studenter allerede har tatt kontakt med studentsamskipnaden i håp om å sikre seg et sted å bo.

– I slutten av juli var det rundt 1.200 som sto på venteliste, dette gjelder alle typer boliger. Tallet er nok noe høyere enn tidligere år, men det er litt vanskelig å si i og med at markedet har endret seg litt. Vi har tilført en del nye boliger i markedet. De som ikke har funnet seg bolig ennå anbefaler vi å søke på det private markedet, sier hun.

FORTVIL IKKE: Kommunikasjonssjef for Norges Arktiske Studentsamskipnad, Isabell Bjørkli Larsen, sier at alt håp ikke er ute om man ikke har funnet sted å bo enda.  Foto: Lars Åke Andersen

Midlertidig løsning

Om du som student ennå ikke har fått ordnet bolig før studiestart, ber kommunikasjonssjefen deg ha is i magen.

– Det et bare å komme. Det som skjer nå, er at vi setter opp en midlertidig løsning som heter «Tak over hodet» hvor de som ikke har bopel enda kan komme og bo. Da bor man på sovesal med andre som heller ikke har fått ordnet seg et sted. «Tak over hodet» er et samarbeid mellom universitetet og studentsamskipnaden, hvor vi bruker eksamenslokaler til å huse studenter. Dette er et tilbud som åpner den 4. august og som holder åpent til midten av september – slik at man har litt tid på seg til å finne bolig. Det gjelder å ha litt is i magen da dette sannsynligvis løser seg, sier hun videre.

Flere fordeler

Kommunikasjonssjefen mener ordningen har flere positive sider:

– Den største fordelen er den at mange som leier ut har lyst til å se og møte leietakerne. Det får man mulighet til når man fysisk er i byen. I tillegg blir det en slags «tvangssosialisering» i positiv forstand. Mange kommer til byen og kjenner ingen. Ved at man bor så tett oppå hverandre, er det mye enklere å bli kjent med andre. I tillegg er det mange som stifter bekjentskap der og velger å lete etter bolig sammen. Når man leier sammen med andre stiller man helt annerledes i leiemarkedet, sier Larsen.

Nye boliger

Studentsamskipnaden har i år 240 nye boliger som er klare til studiestart.

– I fjor åpnet vi de to første blokkene i Dramsvegen panorama. Da var det plass til 220 nye studenter. I år åpner vi to nye som er klare til den 14. august. Totalt vil det i de nye blokkene være plass til 240 nye studenter, legger hun til.