Sjekk hva de fant på bunnen i indre havn

I år er fjerde gang Tromsøs dykkemiljø har samlet seg for å hente søppel opp fra havet siden 2016. Gjennom årene har de funnet mye forskjellig som folk har kastet i havet.
nyheter

En handlevogn, et bildekk, en støvsuger, to doskåler, en samling CD-er og en hel haug barneleker. Det er noen av tingene flere av dykkerne i Tromsø har hentet opp fra havet.

Ireen Vieweg er styremedlem i Studentenes Undervannsklubb i Tromsø (SUT), og har arrangert ryddeaksjonen siden oppstarten i 2016.

– Man lurer jo litt på om noen faktisk tar med seg sin gamle doskål til indre havn og kaster den i havet. Jeg har faktisk ingen forklaring på hvorfor disse tingene har kommet hit, sier Vieweg og ler.

Samlet 200–300 kilo søppel

Det er medlemmer fra SUT, Tromsø undervannsklubb, havpadleklubben Trulle, mannskap fra Multiconsult og dykkere fra Tromsø Brann og Redning som lørdag gikk sammen for å rydde i havet ved indre havn.

– Vi var 47 frivillige som møtte opp lørdag klokken elleve for å rydde i havet. I løpet av fire timer hadde vi hentet opp ti kubikkmeter med søppel, altså mellom 200 og 300 kilo, sier Vieweg.

Hun forteller at det er mange forskjellige roller som skal fylles når man skal rydde i havet.

– Vi hadde med oss både dykkere med oksygentank og utstyr, og fridykkere uten, som hentet søppelet opp av havet. I tillegg var det syv kajakker ute som samlet sammen søppelet og brakte det inn til land hvor flere frivillige sorterte og registrerte alt vi hadde hentet opp av vannet, forklarer hun.

På grunn av dårlig vær hadde de i tillegg flere båter ute som passet på at alt gikk trygt for seg.

Har samlet mer før

Ifølge Vieweg var årets aksjon størst på oppmøte, men tidligere har de ryddet mye mer søppel.

– Det var mye mer søppel enn vi forventet. Før vi gjør en slik aksjon går vi ut og ser hvor mye og hvor søppelet er. Men vi har hentet opp mye mer søppel enn dette før, for å si det sånn.

I forbindelse med Forskningsdagene rydder de også havet ved Framsenteret. Gjennom aksjonen rydder de nye havområder en gang i året.