Ikke fortvil:

I disse fem byene er det verre vær enn i Tromsø i dag

Er seks grader varmt eller ikke? Vel, det spørs hva du sammenligner med.
nyheter

Alt er som kjent relativt, og selv været må sees i forhold til noe annet. Når tromsøværinger skal vurdere om været er godt eller ei, forholder de seg til tre markører:

  1. Gradestokken: Med romtemperatur på 21 grader som et referansepunkt, vurderer du temperaturen utenfor vinduet som relativt kaldt eller varmt.
  2. Kalenderen: Vi forventer ikke samme temperaturer hele året. Seks grader er varmt i januar, men kaldt i juni.
  3. Sosiale medier: Tromsøværinger er nordmenn, men det bor også nordmenn i Sør-Norge. Mens det i Tromsø er seks grader tirsdag morgen, er det meldt 16 grader i Kristiansand – selv om vi snakker samme språk! Bilder av folk som smiler, griller og bader gjør noe med ens forventninger til eget liv, og da er det vanskelig å ikke bli skuffa når man får sludd i trynet på vei til jobb.

Se bortover, ikke nedover

SOSIALE MEDIER: Slike meldinger fra søringan kan være en utfordring nå om dagen. Faksimile: Facebook 

De to første, altså harde fakta fra gradestokken og kalenderen, kan vi ikke gjøre så mye med. Sammenligningsgrunnlaget fra sosiale medier, derimot, finnes det en løsning på. Vi føler at vi har drittvær fordi vi følger folk på Facebook fra andre breddegrader enn våre egne.

Tromsø ligger på 69 grader nord, mens Kristiansand ligger på 58 grader. Det er elleve graders forskjell, og går du ytterligere elleve grader sør fra Kristiansand, er du midt i Frankrike. Det ville vel være urimelig om sørlendingene kun skulle følge franskmenn på Facebook og forvente å ha samme vær som dem?

TROMSØ: Jo da, det er snø på toppen, men 6 grader på tirsdag morgen er varmere enn de får det i Norilsk, Illulissat, Qeqertarsuaq, Murmansk eller Kaktovik på samme lengdegrad. FOTO: FRANK LANDE 

Tromsøværinger bør altså ikke se sørover, men øst- og vestover. Da skal du se at vi ikke har det så verst.

Rekordvarmt i Tromsø

Tromsø ligger på rundt 69 grader nord, og klokka 9 tirsdag er det meldt seks grader. Relativt sett er det rekordvarme tirsdag morgen. Her er værmeldinga for samme breddegrad og samme tidspunkt for fem andre byer rundt omkring på kloden.

  • Norilsk (Russland): 2 grader
  • Illulissat (Grønland): 2 grader
  • Qeqertarsuaq (Grønland): -1 grad
  • Murmansk (Russland): 3 grader
  • Kaktovik (Alaska, USA): -1 grad

Løsningen er altså klar: slutt å følge søringer på Facebook, og begynn å følge folk i Qeqertarsuaq i stedet.