Debattant Jonny Hansen mener det var et feilgrep å flytte byste og minnesmerke

Jonny Hansen mener det er historieløst å la bysten av Adolf Thomsen vende ryggen til kirken. Kommunen synes derimot at Thomsen bør ha utsikt til gata som er oppkalt etter ham.

Kirkeparken: Jonny Hansen (innfelt) mener man har snudd ræva til byhistorien, og det bør det gjøres noe med.  Foto: Håkon Steinmo/Preben Olsen

Dette er saken
  • Tromsø kommunes oppussing av kirkeparken har skapt sterke reaksjoner blant folk i byen.
  • Valget av asfalt som underlag har vakt misnøye, men også flyttingen av bysten av komponist og musiker Adolf Thomsen, samt krigsminnesmerket, har fått folk til å reagere.
  • I et debattinnlegg i iTromsø skrev tidligere redaktør Jonny Hansen at det er historieløst å flytte bysten, og at både bysten og minnesmerket bør flyttes tilbake der de sto.
nyheter

I forbindelse med oppussingen av kirkeparken er en byste av Adolf Thomsen, samt et minnesmerke over krigens ofre i Tromsø, blitt flytta innad i Kirkeparken. I et debattinnlegg reagerer tidligere redaktør i iTromsø, Jonny Hansen, på at bysten av komponist og musiker Adolf Thomsen ikke lenger står med ansiktet vendt mot domkirka hvor han hadde sitt virke som organist, men med ryggen til.

UTSIKT OVER EGEN GATA: Bysten av komponist og musiker Adolf Thomsen er flytta slik at den får utsikt over gata som er oppkalt etter ham, men vender da ryggen mot domkirka hvor Thomsen var organist. FOTO: FRANK LANDE 

 

De som har bestemt plasseringen har «snudd ræva til byhistorien», mener Hansen, som vil ha bysten flytta tilbake dit den har stått siden sommeren 1946.

– Trenger ikke å være enig

Byplansjef Per Hareide forklarer flyttingen av bysten på denne måten:

MINNEMERKET FLYTTA: Steintavla som er reist til minne om ofrene fra andre verdenskrig, er flytta bort fra Storgata og til nordsiden av kirken. – En degradering, mener debattant Jonny Hansen.   Foto: FRANK LANDE

 

– Man har sett at når Rødbanken får sitt nye tilbygg så vil Adolf Thomsens gate bli et flottere gateløp enn før, og derfor har man bestemt at bysten bør stå med ansiktet vendt mot denne gata. Når man kommer gående fra Fredrik Langes gate, så vil man se ansiktet på bysten og kirken i bakgrunnen, sier Hareide.

– Hansen mener at dere har snudd ræva til byhistorien?

– Sterke følelser avstedkommer sterke uttrykk. Vi har vår begrunnelse for hvorfor vi har flyttet den, men man trenger ikke å være enig i kommunens vurdering, sier Hareide.

MED RYGGEN TIL KIRKA: Mens bysten av Adolf Thomsen tidligere skuet over kirkeparken og domkirka, vender den nå ryggen mot både kirka og parken. FOTO: FRANK LANDE 

 

– Bør flyttes tilbake

Hansen reagerer også på at minnetavla er flytta fra en mer prominent plassering nært Storgata og lenger ned i Bankgata ved siden av bysten av Thomsen, en flytting Hareide begrunner med nærheten til bygget som Gestapo brukte i Bankgata 13 under krigen. Hansen blir imidlertid ikke mindre kritisk av å få høre kommunens begrunnelser.

– Jeg mener fortsatt at både bysten og minnetavla bør flyttes tilbake, sier han.

Minnesmerket sto bedre da den sto nært Storgata, hvor flere folk går forbi.

– Den er nå blitt degradert og gjemmes bort. Dette er et minnesmerke som er viktig for mange familier i Tromsø, og så vidt jeg vet hadde ingen av de falne noen tilknytning til Bankgata 13, sier han.