I økonomiplanen for de neste fire årene er det satt av i alt 66 millioner kroner til en ny barnehage på Nordmannsgård mellom Kaldslett og Gammelgård.

Tanken har opprinnelig vært at barnehagen skal stå ferdig høsten 2019, med plass til opp mot 130 barn.

Vil skyve på bygging

Det er regulert en barnehagetomt på fem mål til formålet.

Nå ønsker imidlertid administrasjonen i kommunen at dette skyves inn i fremtiden.

– Administrasjonen foreslått en utsettelse på bygging ut fra en behovsvurdering basert på nedgang i søkere til barnehageopptaket de siste år, og ledig kapasitet i eksisterende barnehager, sier seksjonsleder for barnehager i kommunen, Berit Wassmyr.

Utdatert behovsplan

Barnehagen på Nordmannsgård er én av tre planlagte sentrumsbarnehager som har vært prioritert med bakgrunn i den såkalte Barnehagebehovsplanen for perioden 2017–2020.

Nå er disse tallene uaktuelle ettersom befolknings- og behovsveksten ikke har vært like prekær som først antatt.

Det er ikke like mange barn som trenger barnehageplass i kommunen som før.

Tall fra kommunen viser at det i 2016 var 4.295 barn i barnehagene i Tromsø. I fjor var det rundt 100 færre.

Fortsatt overkapasitet

– Barnehagebehovsplanens prognoser for barnetallsvekst har vist seg å være feil. Veksten har vært lavere, og antall barn i barnehage har gått ned, sier Wassmyr.

VIL SKYVE PÅ INVESTERINGER: Seksjonsleder for barnehager i kommunen, Berit Wassmyr, sier at man nå foreslår å skyve på vedtatte barnehageinvesteringer i to år. – Vi har en overkapasitet i byen, slik at vi kan ta unna en eventuell større pågang av barnehagebarn i enten kommunale eller private barnehager, sier hun. Foto: Christer Pedersen

Dermed er ikke behovet som lå til grunn for de planlagte investeringene ikke aktuelle, og det er rom for å skyve på byggingen.

– Kommunen har fremdeles overkapasitet på barnehageplasser og det er ledig kapasitet i både kommunale og private barnehager, sier Wassmyr.

Bygger i distriktet

Det vil med andre ord ikke bygges nytt i nærheten av sentrum de neste årene, men i distriktet skal to barnehager bygges de neste årene. Det er imidlertid opprustning av eksisterende barnehager som er nedslitte.

– Oppstart av bygging på Vikran er etter planen på nyåret 2019. Trondjord vil ha oppstart når Vikran er ferdigstilt. Disse barnehagene erstatter gjeldende barnehagebygg som er nedslitt

Det vil bli gjennomført en ny kartlegging av det reelle behovet for barnehageplasser i høst, forteller Wassmyr.