Jekta fristet i dag med gratis frokost og gode tilbud, og tromsøfolk var ikke vanskelig å be med på en solid shoppingrunde.

– Vi har gratis frokost mellom klokken 09.30 og 10.30. Vi anslår at vi får rundt 2.000 kunder på frokostbesøk, forteller senterleder Laila Myrvang.

– Eksploderte

– Rundt klokka kvart over ni eksploderte det plutselig av folk her. Nå har vi hendene mer enn fulle for å få servert alle, sier Myrvang, som har satt resten av senterkontoret i serveringsarbeid.

Maria Nilsen (26) og Kristina Karlstrøm (26) var blant dem som sto i matkø i påvente av at butikkene skulle åpne. De hadde allerede sikret seg noen godbiter.

– Jeg var på Babycare da de åpnet klokka åtte, og så kom jeg hit etterpå, forteller Nilsen.

Julegaver

De to skal få i havn både julegavene og adventskalenderen.

– Jeg har faktisk skrevet en liste over alt jeg skal ha, sier Nilsen og humrer.

Begge to er studenter og kunne derfor ta seg fri for å sette av hele dagen til å få julehandelen unnagjort.

– Det går jo noen timer her, men til gjengjeld får vi gjort oss ferdig med alt. Vi er ganske heldige som har muligheten, sier Karlstrøm.

– Hvor mye penger skal dere svi av i løpet av dagen?

– Det tror jeg blir for mye til at vi kan si høyt, sier de to og ler.

Tilbud

Rundt 100 av butikkene på Jekta har spesialtilbud i dag.

– Black Friday begynte å snike seg inn i butikkene i 2014, og i fjor tok det helt av, sier Myrvang.

Hun pålegger ingen butikker å ha tilbud, men forteller at de aller fleste butikksjefene forstår hvor stor handledag Black Friday har blitt – også i Norge.

– Nå er dette virkelig etablert som en handledag, og butikkene er veldig klar over at folk forventer gode tilbud. Det holder ikke å komme med «3 for 2» i dag, sier senterlederen.

Hun forventer at det i løpet av dagen omsettes for rundt 16 millioner kroner på kjøpesenteret. En vanlig fredag omsettes det for mellom ni og ti millioner kroner.