– Vi kan ikke være bekjent av måten dette har foregått på. Derfor må vi trekke oss.

Torstein Myhre, Ann Sissel Enoksen og Nils Aarsæther har sammen med et fjerde styremedlem, Stein Halvard Enoksen, valgt å trekke seg med øyeblikkelig virkning. De ga beskjed på styremøtet klokken 19.00 onsdag kveld.

- Medlemsjuks

Årsaken er rabaldermøtet i Tromsø Sp før jul der Marlene Bråthen og Sandra Borch ble valgt som henholdsvis første- og andrekandidat på listen - noe flere i ettertid har kalt et kupp.

– De la fram en alternativ liste på møtet som ingen hadde sett før og fikk flertall for denne listen ved hjelp av fremmøtte som ikke hadde gyldig Sp-medlemskap. En slik liste, som har blitt til ved hjelp av medlemsjuks, kan vi ikke stille oss bak, sier Nils Aarsæther.

Sandra Borch har tilbakevist påstandene om kupp, men Myhre, Enoksen og Aarsæther står på sitt. De har tidligere påpekt det de mener er brudd på god organisasjonsskikk. Nå tar de konsekvensene av det og melder seg helt ut av valgkampen.

– Ja, så lenge partiet aksepterer uredelighet, så orker vi ikke, sier Enoksen.

Ansvarsfraskrivelse

Enoksen sikter til at de har klaget inn medlemsjukset for lovlighetskontroll i sentralstyret til Sp.

– Men derfra fikk vi bare til svar at vi selv måtte rydde opp i dette, selv om man sentralt så at fremgangsmåten på nominasjonsmøtet var kritikkverdig, sier en oppgitt Ann Sissel Enoksen.

– Det er ren ansvarsfraskrivelse. Vi forventer jo at partiet sentralt har mot nok til å fatte en avgjørelse i denne saken. I stedet blir det skjøvet over på oss, sier Torstein Myhre.

Kaos

Styret i Tromsø Sp er ikke beslutningsdyktige uten de fire styrerepresentantene.

– Det blir ikke mindre kaos i partiet av dette? Har dere tenkt hva konsekvensene blir for lokallaget?

– Det blir helt klart kaotisk. Men de har bedt om det. Det har i alle fall ikke manglet på advarsler fra oss, sier Torstein Myhre.

Kursendring

At det ifølge Sp-erne har gått politikk i saken også, forsterker bare motivasjonen til å trekke seg.

– Sandra Borch gikk nylig ut og åpnet for et samarbeid mot høyresiden i norsk politikk. En kursendring bort fra det rødgrønne samarbeidet er ikke noe vi kan stå inne for, sier Nils Aarsæther.

LES OGSÅ - Vil skape trådt føre for Sp

Det har ikke lyktes iTromsø å komme i kontakt med Sps generalsekretær Knut M. Olsen.

Sandra Borch Foto: Ronald Johansen