Interessen for Ryøya, som ligger ute for salg med en prisantydning på 12 millioner kroner, er fortsatt stor. Den 1.400 måls store øya ved Rystraumen, mellom Malangshalvøya og Kvaløya, omtales i salgsprospektet som en naturperle.

Gjeng fra Kina

Både norske og utenlandske interessenter har vært på visning på øya. Fra utlandet har spesielt Kina vist interesse, og senest i juli deltok flere kinesere på visning. Det bekrefter en representant for eieren og selgeren av Ryøya, UiT Norges arktiske universitet.

– Jeg har vært på flere visninger, men vi har ikke fått noen konkrete bud. Jeg har tidligere vært med lokale investorer på øya, og fredag 10. juli var jeg med en gjeng fra Kina. Det var flere personer, men det var bare én av dem som var interessert i å se Ryøya, de andre utgjorde støtteapparat, blant annet en tolk, sier Arnoldus Schytte Blix, professor i arktisk biologi ved UiT.

Må ikke selge

I mars skrev iTromsø at det hadde vært kinesere på visning på Ryøya i fjor, og at det i tillegg skulle være observert et kinesisk skip i området. I april var Blix på visning med norske interessenter. Hvor spesielt Kina viser interesse for øya, har han ikke noe svar på.

– Jeg aner ikke noe om kineseren, annet enn at han kom fra Kina. Jeg vet ikke hvorfor han var interessert, han hadde med tolk for han snakket ikke annet enn kinesisk. Han var tydeligvis interessert, men det skjer ikke noe før det kommer et bud.

– Er prisantydningen for høy?

– UiT er ikke nødt til å selge, og vi selger ikke for enhver pris.

– Så dere de to moskusene på øya under visningen?

– Ja, det gjorde vi, men det virket ikke som han var interessert i moskus. Han var vel mer interessert i å ikke møte dem, for å være ærlig.

Flere moskus

– Blir det flere visninger?

– Hvis det kommer flere henvendelser. Det kom bare plutselig en telefon om visningen med kineseren, sier Arnoldus Schytte Blix.

Det har også vært en delegasjon fra Tromsø kommune på visning på Ryøya, med tanke på å kjøpe den for å gjøre den tilgjengelig til friluftsformål. Enn så lenge er det moskusen som kommer til å regjere på øya. De to som er der i dag kan få selskap av flere.

– Vi har to til i byen som vi kan komme til å sette ut på Ryøya dersom det ikke blir noe salg.