– At man er så historieløs er trist. Kanskje er det et resultat av at vi ikke møtes ofte nok, men det er altså slik at man fra politisk hold i Tromsø har sagt at man skulle støtte utbyggingen av Langsundforbindelsen så lenge Ryaforbindelsen fikk forrang. Dette er også noe jeg har fått forståelse av at vi var enige om. At Kristin Røymo da går ut og sier at hun vil droppe Langsundforbindelsen har både vært uheldig og skuffende, sier en nokså opprørt Mona Pedersen, ordfører i Karlsøy kommune.

Fra et møterom på reisebedriften «Hav og fjell» på Ringvassøya kan hun se rett ut på Langsundet og Reinøya. Det er dette området folk i kommunen har kjempet for å få en tunnel i 30 år.

Rundt bordet sitter representanter fra Balsfjord, Tromsø og Karlsøy. De har nettopp startet regionsrådmøtet som skal sørge for godt samarbeid mellom kommunene i blant annet samferdsel og næringsliv. Men etter at iTromsø tidligere denne uka skrev at Røymo gjerne skulle sett at man droppet Langsundforbindelsen, fikk møtet en litt annerledes start.

Regionalt samarbeid

– Grunnen til at vi løftet Ryaforbindelsen foran var fordi den var kommet lenger enn Langsundforbindelsen. Men etter at den var ferdigstilt har vi i regionsrådet vært trofaste mot den løftet vi ga. Vi skulle stå for Langsundforbindelsen, og selv om vi flere ganger har stilt spørsmål om dette er riktig bruk av ressurser, så har vi likevel stått samlet om at dette er noe vi skulle støtte, sier ordfører i Balsfjord kommune, Gunda Johansen, og sier at hun synes det er trasig at byggingen trekkes ut.

– Men vi må stå for de lovnadene vi ga den gangen, sier hun.

Og mens Røymo glimret med sitt fravær tok kommunestyremedlem i Tromsø, Jarle Heitmann (Ap), ordet for å roe gemyttene.

– Jeg mener vi har vist en forkjærlighet for regionalt samarbeid, og jeg tenker det er viktig å huske på for å få ned konfliktnivået. Men jeg mener at vi alltid må se på fylkeskommunens totale pott når vi ser på kostnadene og investeringene som gjøres, sier Heitmann.

– Manglende forståelse

Pedersen uttrykte likevel sin skuffelse over Røymo og hennes utspill om heller å prioritere fylkesveier enn den undersjøiske tunnelen til Reinøya.

– På bakgrunn av det Røymo sa i avisa så mener jeg hun viser en manglende forståelse for hva det vil koste å bygge tunnelen, hvor midlene skal hentes fra og hva som gjelder vedlikeholdskostnader. Det hun sa sendte et tydelig signal om at Karlsøy ikke er prioritert, og det mener jeg er uheldig, sier Pedersen og henviser til at hun ikke har fått svar fra Røymo etter å ha sendt henne e-post i forbindelse med hennes uttalelser i tirsdagens iTromsø.

Administrasjonssjef i Tromsø kommune, Britt Elin Steinveg, sa deretter at hun mente Pedersen ikke burde henge ut Røymo som ikke var til stede, men Johansen var kjapp i replikken etterpå:

– Når en ordfører har vært ute og uttalt seg så er man ikke fredet. Sånn er det bare, sier Balsfjord-ordføreren før hun senere rundet av med å si at det regionale samarbeidet fremdeles står for at Langsundforbindelsen skal bygges.