Etter å ha levert millionoverskudd både i 2012 og 2013 ser 2014 ut til å ende på null. Nå setter kinodirektøren sin lit til at alle prognosene for 2015 slår til, og budsjetterer med 10 prosent høyere besøk enn i fjor.

Bransjehåp

– Det er for tidlig å si nøyaktig hva resultatet for 2014 blir, men det lander på rundt null. I år budsjetterer vi med tre millioner kroner i overskudd og et kinobesøk på 275.000, sier Geir Martin Jensen.

Bakgrunnen for de optimistiske utsiktene er at kinoen nå er ferdig å betale på lånet de tok opp til kjøp av kinoteknisk utstyr for ti år siden. I tillegg håper kinoen at mange av de forventede storfilmene i løpet av 2015 innfrir.

– Vi forventer godt besøk på mange av de store filmene som kommer gjennom hele året. Siden 2012 har det i kinobransjen vært snakket om at kinoåret 2015 kommer til å bli bra.

Franchise-filmer

Det er ikke minst de mange oppfølgerne, såkalte «franchisene», bransjen setter sin lit til: «James Bond: Spectre», The Avengers: Age of Ultron», «The Hunger Games: Mockingjay Part 1», «Star Wars: The Force Awakens», «Jurrasic Park: Jurassic World», «Solan og Ludvig: Herfra til Flåklypa» og «Doktor Proktors tidsbadekar», for bare å nevne noen.

Kinoen har tro på at filmatiseringen av boksuksessen «50 Shades of Grey» med norgespremière 13. februar skal gjøre det godt på kino. Det stilles også visse forventninger til at flere av de norske filmene skal bidra til økonomisk suksess for kinoene. I tillegg til ”Solan og Ludvig” og ”Doktor Proktor” forventes det at katastrofefilmen «Bølgen» med Kristoffer Joner og Ane Dahl Torp i bærende roller, familiefilmene «Julekongen – Full rustning» og «Knutsen & Ludvigsen og Den fæle Rasputin», blir blant topp ti-filmene i 2015.

Mot rekordår

Programsjef David Moen ved Fokus kino tar et lite forbehold om rekordår på kinoen.

– Det er en viss fare for at det store volumet av storfilmer vil føre til at de vil spise litt av hverandre og ikke oppnå sitt fulle potensial, men alt i alt er det all grunn til å tro på et rekordår både i Norge og internasjonalt, heter det i hans vurdering av filmåret 2015 som ble lagt fram for representantskapet for Aurora kino IKS før jul.

Styreleder Grete Ovanger i Aurora kino er ikke overrrasket over at 2014 ble et dårlig kinoår, og gleder seg over at norske barnefilmer går bra.

– Vi er prisgitt gode filmer for å få et godt år, og det var forventet av 2014 ville blir dårlig. I tillegg var det en veldig god sommer, og da vil ikke folk gå på kino. De norske barnefilmene gjorde det veldig bra, og det er positivt.

– Dere satster friskt i 2015?

– Ut i fra filmene som kommer og med samme kinointeresse som før, vil det bli et bra år. Om det blir noen regnværsdager i løpet av sommeren gjør jo ikke det noe, sier Ovanger med et smil.

foto
FAMILIEFILM: Gard B. Eidsvold som Doktor Proktor og Kristin Grue som Juliette Margarin i «Doktor Proktors Tidsbadekar» som har premiere 16. oktober 2015. Foto: Erik Aavatsmark
foto
NYTT KAPITTEL: «Star Wars: The Force Awakens» har norgespremière 16. desember 2015. Foto/Copyright: © Lucasfilm Ltd. & TM
foto
EROTIKK: Det erotiske dramaet «Fifty Shades of Grey» har norgespremière 13. februar 2015. Foto: United International Pictures