Da 27-åringen fødte sønnen for ni måneder siden kjente hun på forventningene andre hadde til mammakroppen og hvordan den skulle se ut etter fødselen.

– Jeg gruet meg til hvordan jeg ville se ut etter fødselen og kjente på følelsen av at folk kom til å synes jeg så stor ut eller forventet at magen skulle være borte, sier Liland.

– En del ekstra kilo

Onsdag la hun ut innlegget «En gjennomsnittlig kropp like etter fødselen» på bloggen sin, og viser her til hvordan hennes egen kropp så ut fire dager etter fødselen.

– Jeg synes det er viktig at folk får se hvordan en gjennomsnittlig kvinne ser ut etter fødselen. Før jeg skulle føde var det mye fokus i media på hvor fantastisk bra man kan se ut etter å ha født. Jeg vil på ingen måte rakke ned på dem som har en kropp av stål og som har fått tilbake sixpacken kort tid etter fødselen, men det er viktig å vise folk at det ikke er slik for den vanlige kvinnen på gaten. Man har faktisk en del ekstra kilo på kroppen etter at barnet er født, sier hun.

– Jeg gruet meg

På bloggen sin skriver småbarnsmoren blant annet følgende:

«Jeg gruet meg faktisk til hvordan kroppen min ville se ut etter jeg hadde født. I dag kan jeg kan meddele at jeg faktisk ikke brydde meg noe, overhodet, om de ekstra kiloene som var der etter ungen var presset ut! Jeg var så stolt over min lille sønn som jeg hadde satt til verden, at jeg bar magen med den største stolthet.»

Vil vise normalen

Hun håper blogginnlegget kan bidra til at andre mødre slipper å ha angst eller grue seg, og at flere får forståelse for at kroppen ikke trekker seg sammen umiddelbart.

– Det gjelder kanskje spesielt unge mødre eller mødre som venter sitt første barn slik som meg, og som ikke vet hvordan man kan forvente at kroppen skal se ut.

– Jeg kunne hatt godt av å se slike bilder før jeg fødte slik at jeg hadde sluppet å kjenne på presset. Nå håper jeg dette kan være med på å vise normalen, slik at verden ikke forventer at magen skal være borte, utdyper hun.

«Så kjære alle medsøstre, bær magen med stolthet. Vi som har vært så heldige at vi har kunne båret fram et barn må glede oss over nettopp denne gaven, og være stolt! Ting tar tid etter at livet er blitt snudd helt på hodet og alt har endret seg. Man må lære seg så mye nytt, samtidig som man lærer seg en liten å kjenne.», skriver hun på bloggen.

LES KOMMENTAR: Generasjon #eatclean

Ikke enkelt

Etter at hun la ut blogginnlegget har ikke responsen latt vente på seg. Liland forteller at det har strømmet på med positive tilbakemeldinger.

– Folk heier på meg og synes det er flott at jeg tør og vise hvordan det egentlig er. Det betyr veldig mye. Det er jo dette som er normalen, men det er ikke så mange som tør å vise seg slik når man ikke føler seg på sitt beste, sier 27-åringen.

Hun viser til at det å skulle dele bildene av babymagen etter fødselen ikke var helt enkelt.

– Jeg synes ikke det var lett, men det er en så viktig sak og jeg angrer ikke på det nå. Jeg tror det hadde gjort ting enklere for meg dersom jeg hadde sett bilder som dette før svangerskapet, sier Liland.

Veien videre

I dag – ni måneder senere – forteller 27-åringen at hun har tatt av seg de 14 kiloene hun la på seg under svangerskapet.

– Da jeg følte meg klar for det begynte jeg å trene igjen, men jeg mener det viktigste er å ha et sunt og variert kosthold. Da tåler man å skeie ut og unne seg noe godt. Når man går hjemme i mammapermisjon skal man ikke tenke på lavkarbo – det er ikke bra verken for mor eller barn.

– De første kiloene etter fødselen forsvant ganske fort. De siste kiloene måtte jeg jobbe for, men med fysisk aktivitet og riktig kosthold klarer man å komme tilbake i form, sier Liland.

foto
MOR FOR FØRSTE GANG: Hege Liland (27) er fra Kåfjord og har de siste elleve årene bodd i Tromsø. Nå pendler hun fra Bardu til Tromsø hvor hun studerer til å bli personlig trener.
foto
FØR OG ETTER: Bildene øverst viser Heges babymage 14 dager etter fødselen. I dag har hun tatt av seg de 14 kiloene hun la på seg mens hun var gravid.