Bakgrunnen for byrådslederens reaksjon er at flere kinesere har vært på visning på Ryøya etter at den ble lagt ut for salg i fjor høst. Senest i juli i år var en kinesisk delegasjon på øya for å ta den nærmere i øyesyn.

Til oppdrett av moskus

– Jeg mener vi må kontrollere vår egen innseiling, som ikke kan eies av kinesere. Jeg mener Ryøya ikke må selges til kinesere av sikkerhetspolitiske grunner. Det sikkerhetspolitiske bildet av det som har skjedd i Europa den siste tiden gjør at man må tenke seg godt om, sier Øyvind Hilmarsen.

Det har ennå ikke kommet bud på den 1.400 store naturperlen med en prisantydning på 12 millioner kroner, til tross for flere visningsturer til øya med både norske og utenlandske interessenter.

I tillegg til at det er et stort friluftsområde på Ryøya består den av hus og driftsbygninger. Universitetet har siden 1981 brukt øya til oppdrett av moskus. Landbrukseiendommen ble brukt til gårdsdrift til 1960-tallet. Bebyggelsen består av våningshus, låve, sommerfjøs, naust, vinsjhus, brønnhus, hytte og et naust på fastlandssiden.

Offentlig kontroll

Ryøya har en lang historie som rettersted, sist gang i 1742.

– Det er mye historie knyttet til øya.

Hilmarsen mener staten må være kritisk til hvem de eventuelt selger til og at Ryøya gjerne blir på offentlige hender også i framtida. Han ser det ikke som naturlig at eventuelt kommunen kjøper øya.

– Staten bør legge salget i bero og sørge for at det offentlige har kontroll. Jeg mener heller ikke det er naturlig at kommunen plukker alt staten selger. Her bør staten med Kunnskapsdepartementet og UiT Norges arktiske universitet tenke seg godt om hvem de selger til, sier byrådsleder Øyvind Hilmarsen.

Må avvikle selskapet

Det er Kunnskapsdepartementet som har bestemt at Rya gods og skog AS skal avvikle selskapet. Ifølge styrelederen for selskapet, Trude Haugli, går salgsprosessen sin gang.

– Det er departementet som har bedt oss om å avvikle selskapet, noe universitetsstyret har sluttet seg til. En naturlig del er å realisere aktiva som å selge øya. Vi har ikke fått noe bud ennå og enn så lenge ligger Ryøya ute til salgs på det åpne markedet, sier Haugli, som også leder avviklingsstyret.

De tre beboerne på Ryøya, setter ikke pris på uventet besøk. Foto: Privatmegleren/Kjell Karlsen (Harstad Tidende)