I begynnelsen av mars skrev iTromsø om at kinesere har vært på visning etter at Ryøya ble lagt ut for salg i fjor. Dette har vekt oppsikt hos flere, og derfor har Facebook-siden "Ryøya skal eies av folket i Tromsø" blitt opprettet.

- Gruppen ble opprettet onsdag og siden da har det gått fort. Det hele startet etter at nyheten om at kinesere var interessert i Ryøya ble lagt ut på Facebook-gruppen "Gamle Tromsø". Mange engasjerte seg etter dette, sier Anne-Britt Sørensen Nygaard til iTromsø.

Kommunalt eierskap

Hun er en av initiativtakerne bak gruppen og  formidler gruppens formål til iTromsø. På onsdag ettermiddag var målet å samle over 300 underskrifter på kommuneplan, eller 500 på fylkesplan og så forlange at saken skulle bli behandlet politisk. Torsdag ettermiddag har gruppen fått over 411 signerte for kampanjen.

- Så gjenstår det å se hva våre tillitsvalgte i byen kan få til på folkets vegne i denne saken, står det i et innlegg på Facebook-siden.

Til iTromsø forteller ildsjelene bak gruppen at de er helt vanlige folk som ønsker at øya på ny skal bli tilgjengelig for allmuen via kommunalt eierskap.

- I praksis har den jo vært lukket allerede nå i 25 år. På vel 16 timer samlet vi inn 411 underskrifter og den er nå sendt til kommunen, sier ildsjelene bak.

Startet kronerulling

Nygaard mener også, på vegne av gruppa, at Ryøya bærer på mye sterk kulturhistorie, med et fantastisk naturliv.

- Det ligger ikke mer enn en halvtime fra byen og derfor er den veldig tilgjengelig, sier hun.

Og på grunnlag av Facebook-gruppen, har også en ny gruppe "Redd Ryøya, bli medeier" blitt opprettet på den samme sosiale medieplattformen. Her har de startet kronerulling.

- Den ble opprettet torsdag ettermiddag og flere har allerede sendt inn litt penger, og engasjert seg, sier Nygaard.

- Det viktigste for oss nå er at Ryøya ikke skal selges til private interesser, men heller eies av tromsøværinger, eller at kommunen selv kjøper den, sier hun.

Rundt tolv-tiden la gruppen ut et første utkast til brevet som blir sendt til kommunen:

"Det er nå sendt inn tilstrekkelig med underskrifter på kun ett døgn til å anmode om politisk behandling av spørsmålet om Ryøya som per nå eies av Universitetet i Tromsø skal kunne selges til private interesser, eller om det offentlige ved Tromsø kommune skal gå inn som ny eier.

... Vi anmoder om at kommunen og fylket vurderer alle de mulighetene som finnes, med det formål å sikre at Ryøya kommer i offentlig eie ved Tromsø kommune, sånn at når UiTs virksomhet på øya opphører, skal øya på ny være tilgjengelig for friluftsliv til allmuen, og at dette skal sikres for all fremtidig gjennom kommunalt eierskap"

Ildsjelene bak gruppen vil enten at folket eller kommunen skal kjøpe Ryøya. Foto: Foto: Privatmegleren / Kjell Karlsen (Harstad Tidende).