På samme måte som i Skandinavia er husmannskosten på Irland preget av få, men robuste råvarer. Rotsaker, poteter, løk – og lammekjøtt.
Det har selvfølgelig satt sitt preg på de kulinariske tradisjonene – her snakker vi ikke feinschmekkerier på noen som helst måte.
LES OGSÅ: Klassisk fårikål
Men i likhet med oss så har irene – med små midler, oppfinnsomhet og tålmodighet – fått til et par retter som er plassert på verdens kartet. Og dette er en av dem:
Irish Stew
500 g bogkjøtt av lam
3 gulrøtter
3 melne poteter
3 «glatte» poteter
1/2 kålrot
1/2 rotselleri
1 løk
5 dl Guinness-øl
3 dl kjøttkraft (helst lam)
1 laurbærblad, timian, salt og sort pepper
Skjær kjøttet i terninger på et par cm. Skrell og del poteter og rotsaker i mellomstore biter. Hakk løken.
Fres kjøttet og løken i smør/olje. Kjøttet skal få fin farge rundt om, og løken skal bli myk.
Hell på kjøttkraft og øl og la koke i 45–50 minutter.
LES OGSÅ: Heit pulled pork
Legg i rotsaker og de melne potetene. Kok i ytterligere et kvarter før du legger i de glatte potetene. Når disse er myke rører du rundt i gryta med en øse slik at de melne potetene blir godt knust (det er dette som skal jevne gryteretten).
Grovt valnøttbrød
1,2 kg hvetemel
100 g sammalt grovt hvetemel
100 g sammalt grovt rugmel
100 g sammalt fint rugmel
2 ss maltekstrakt
1 ss salt
150 g valnøtter
5 dl Guinness-øl
5 dl kaldt vann
20 g gjær
Bland sammen mel, maltekstrakt og kald væske i en bolle (eller bruk bakemaskin). Elt kraftig i ti minutter. Det skal bli en ganske løs deig som slipper fra kantene og som ikke kleber.
La deigen hvile i en halvtime før du har i gjær, nøtter og så salt. (Bland dem ikke på forhånd – da dør gjæren!). Elt videre i ti minutter.
LES OGSÅ: Hjemmelaget lasagne
Sett deigen på gjæring i to timer. Del deigen i fire emner som du former til brød og legger i bakeformer eller på melet stekebrett.
Hev i en time – før du steker brødene på 190 grader i cirka en time.
Server Irish Stew med valnøttbrød, godt smør og et godt glass mørkt øl – som Guinness.
Vel bekomme!