Men nærmere sentrum er det Ap som er sterkest.

Desidert størst var Frp i Ramfjord, der 100 prosent av stemmene nå er talt opp. Partiet landet på hele 37,8 prosent av alle stemmene, mens Ap fikk knappe 13,8 og Høyre 9,4.

På Sommarøy er det også de blå som er størst. Der fikk Frp 28 prosent av stemmene og Høyre 24,7. Åtte stemmer skiller de to partiene. Ap fikk 8,8 prosent, akkurat like mange stemmer som Industri- og næringspartiet.

Den samme trenden som på Sommarøy, så man i Kaldfjord og Kattfjord. I Kattfjord er Frp størst med hårfin margin. Fire stemmer skiller partiet fra nummer to på lista, Høyra.

Nærmere sentrum er bildet et annet.

På Stakkevollan fikk Ap 23,1 prosent av stemmene, og Frp 15 prosent. SV kommer like bak med 14,5 prosent av stemmene.

Også på Mortensnes, i Tromsdalen og reinen er Ap størst.

På Malangshalvøya er Ap størst, men Frp mangler kun åtte stemmer for å ta dem igjen.

Tora Lind Berg

Spør oss

Still spørsmål til iTromsøs politiske redaktør Tora Lind Berg, Egon Holstad og valgforsker Troy Broderstad på valgkvelden

Vi vil gjerne høre fra deg!

Spør oss
Troy Broderstad

Ap leder, men spenninga i valget er ikke over!

Ap har gjort det mye bedre enn landssnittet i Tromsø på forhåndsstemmene i Tromsø, men det er ingen liten oppgave for sittende ordfører Gunnar Wilhelmsen å samle et flertall hvis disse resultatene holder.

Mest sannsynlig blir Rødt og MdG med på festen, mens det store nederlaget til Sp (ned 9 prosentpoeng) som gjør at dagens kollisjon ikke holder.

Gjelder sperregrensen også nå?

Heidi

Nei, det er ikke sperregrense på lokalvalg. Sperregrensa gjelder bare for såkalte utjevningsmandater i stortingsvalg.

Troy Broderstad

Fylkeskommunen, hva driver de med?

Hvorfor bestemmer fylkestinget over så "lite"/få temaer? Og hvor mange er de?

Heidi

Det er staten som bestemmer hva fylkeskommunen skal gjøre og de bestemmer gjerne over de tinga som er litt større enn kommuner og litt mindre enn staten.

De har ansvar for litt kultur, transport og vei, tannhelse og videregående skole.

Troy Broderstad

Valgdeltakelse

På den ene siden står det noen faktatall jeg ikke forstår hva betyr:

36,4 % av stemmene opptalt

17 000 (ish) stemmer

95,9 % forhåndsstemmer

78 % fremmøtte.

Hva betyr de to nederste? Og hvordan går det opp med % stemmer opptalt?

Heidi

«95,9 % forhåndsstemmer» betyr at 95,9 % av de godkjente forhåndsstemmene er talt opp.

«78 % fremmøtte» betyr at 78 % av de stemmeberettigede (de som har lov til å stemme i Tromsø) har stemt. Dette tallet kommer nok til å endre seg i løpet av kvelden/natta.

Troy Broderstad

Hvorfor stiller ikke Gutteklubben Kuken liste i Oslo?

Er det bare i Tromsø at Gutteklubben Kuken går av med seieren, eller er dette et generelt nordnorsk fenomen? Jeg kunne ikke se at partiet stilte med liste i Oslo. Vet dere hvorfor?

Ina Andrea

Grunnen til at denne lista ikke finnes i Oslo er det nok mange teorier på. Det kan jo nå late til at Raymond burde høre med Gunnar om han kan lære ham noen triks i den retningen, om enn ikke med navneforslag.

Egon Holstad

Forhåndsstemmer

Hvorfor er ikke utenbys forhåndsstemmer opptelt? Er det posten som er treg eller hva?

Synnøve

Det vet vi ikke helt, men de rakk i alle fall ikke postgangen og vil ikke bli telt opp førs tirsdag klokka fem.

Troy Broderstad

Det har skjedd underligere hendelser enn at partier har gått tilbake på valgløfter etter valg. Likevel er det nok mye som skal til, i hvert fall basert på de siste meningsmålingene, for at Gunnar Wilhelmsen skal kastes som ordfører.

Det knyttes uansett mye spenning til hvilke partier Gunnar og Ap må søke støtte hos for å oppnå sikkert flertall. I et intervju gjort med iTromsø nå i kveld sier Gunnar at han har en magefølelse på «26-ish» prosent til Ap og 15-16 til SV, samt et godt samarbeid med BÅDE Sp, Rødt, By og land og MDG. Men magefølelse og harde fakta er jo ikke det samme.

Ettersom Frp ikke ønsker å samarbeide med Høyre grunnet bompengesituasjonen, hvor spennende er egentlig årets valg i Tromsø?

Kjell Steve

Hvem vil samarbeide?

Hva kan dere si om mulige konstellasjoner etter valget?

Aksel

Hei! Basert på hvordan de ulike partiene har svart på dette i valgkampen, og meningsmålingene til nå, kan vi få en koalisjon på rødgrønn side som består av dagens flertall (SV, Ap, MDG, Sp), pluss Rødt. Alternativt ser Gunnar Wilhelmsen til Venstre for å få flertall. På den borgerlige siden er bildet uklart, fordi det nest største partiet på borgerlig side, Frp, har sagt at de ikke vil gi ordføreren til Høyre om ikke partiet snur på bompenger. Det vil de ikke. Borgerlig side trenger trolig alle partiene på borgerlig side for å danne flertall.

Les mer her: Hvem blir nattmat på mandag?

Og:

Dette ser ut som et borgerlig fylleslagsmål

Tora Berg
Lars Adrian Giske

Send dine spørsmål nå

iTromsøs politiske redaktør Tora Lind Berg, Egon Holstad og valgforsker Troy Broderstad vil svare på spørsmål fra leserne fra klokken 21.00 og utover valgkvelden.

Send gjerne dine spørsmål allerede nå.

Marianne Lein Moe

Gunnar glemte ID-en – fikk stemme likevel

Da ordføreren i Tromsø, Gunnar Wilhelmsen (Ap) møtte opp i valglokalet for å stemme mandag, hadde glemt legitimasjonen. Det skriver NRK.

– Det er likhet for loven. Så alle må, hvis de skal stemme, ha med legitimasjon, sier valgansvarlig Heidi Lydersen i Tromsø kommune, til rikskringkasteren.

Det ordnet seg imidlertid for ordføreren.

– Det er to unntak fra den regelen. Det ene unntaket er at hvis valgmedarbeiderne kan gå god for en person, så er det et unntak. Da har man et eget skjema for å føre det og dokumentere at det er noen man kjenner, forteller Lydersen.