Det sier Hege Thoresen (47). Hun er gjeterhund-fører og bosatt i Movika. I fire år har hun holdt oppsyn med sauene og lammene som går ute i området ved Krokelvdalen og Tønsvika mot Olderdalen, og hvert år ser hun sau som blir tatt av hund. Dette året er intet unntak. Søndag ettermiddag fikk hun beskjed fra en bonde i området om at et av lammene hans hadde blitt angrepet av hund.

– Det er folk som har sett hunden jage sau over en avstand på nordsiden av Linken. Så angrep den et lam og bet mange ganger. Det gikk hardest ut over bakparten, hvor det har bitt utallige ganger. Lammet fikk store skader, både på musklene og fordi hunden bet helt inn til beinet, sier Thoresen, som ikke ønsker å si hva slag hund det er, da det er en spesiell rase.

– Jeg ønsker ikke å identifisere hundeeier, men jeg kan si at det er snakk om en stor hund.

Thoresen forteller at det ble tilkalt veterinær, men det viste seg at lammet hadde så store skader at det måtte avlives på stedet.

foto
LETER ETTER SKADET SAU: I tillegg til sauen som ble tatt ved Linken i Movika så ble en annen sau angrepet av hund i Tønsvika søndag. Mandag er Hege Thoresen sammen med gjeterhunden Limit ute i området for å lete etter sauen som klarte å komme seg unna.

iTromsø møter henne dagen etter hendelsen i samme område som de fant lammet. Sammen med gjeterhunden Limit, en to år gammel Border collie, skal hun ut og se over området hvor det går rundt 1.000 sau.

– Folk har den oppfatningen at deres hund er snill og at de har kontroll over den, og at den derfor aldri vil angripe noen. Men selv den snilleste hund kan angripe hvis de plutselig kommer over sau, da kan det våkne et jaktinstinkt som man kanskje ikke har sett tidligere hos sin egen hund. Og har den gjort det en gang, så vil den gjøre det igjen, sier Thoresen.

– Hva tenker du om hunden som angrep lammet?

– Jeg mener at den burde avlives. Har den først angrepet et dyr, så vil den gjøre det igjen. Men kan gjerne tro at man har kontroll på dyret sitt, men en hund kan fort snu og bli aggressiv. Og en hund som har angrepet sau kan lett angripe et annet dyr, for ikke å snakke om barn, sier Thoresen.

Hun er hundeinstruktør og har holdt på med hund i 40 år, og kjenner de fleste raser.

– Uansett hva slags hund man har så burde man ikke slippe de løs, for man har aldri helt kontroll på dem. De gjelder Limit også, selv om han er gjeterhund så har man aldri noen garanti for at han ikke vil bite. Og hvis det skjer, så må han avlives. Vi mennesker kan ikke ha et hundehold som går på bekostning av andre, så enkelt er det, sier Thoresen.

foto
– KAN ANGRIPE IGJEN: Det sier Thoresen som er gjeterhund-fører og har vært hundeinstruktør i flere år. Til iTromsø sier hun at en hund som har angrepet dyr burde avlives, fordi man aldri vet når den vil angripe verken barn eller dyr igjen.

Thoresen forteller at eieren til hunden stakk av fra stedet da personen skjønte hva hunden hadde gjort. Ifølge Thoresen har bonden vært i kontakt med hundeeieren, men kjenner ikke til detaljene. iTromsø har også vært i kontakt med bonden, men han ønsker ikke å uttale seg eller ha navnet sitt i avisen.

I tillegg til hendelsen i Movika, forteller Thoresen at det var en lignende situasjon i Tønsvika søndag.

– Det var hundeeier selv som ringte og fortalte hva som hadde skjedd, men mente at hunden ikke hadde fått riktig tak. Jeg har et håp om å finne sauen nå, men når de blir angrepet av hund får de panikk og stikker. Hvor langt den har kommet spørs hvor skadet den er, sier Thoresen.

Nå oppfordrer hun alle hundeeiere å holde hunden sin i bånd, selv om det i år ble slutt på den generelle båndtvangen 21. august.

– Jeg ser alltid flere hundeangrep på sau etter at båndtvangen er opphevet. Jeg mener at det burde vært båndtvang helt til slutten av oktober, eller til sauene var tatt inn for vinteren. Aller helst burde det vært båndtvang hele året, slik at vi slipper å finne skambitte sauer. Også burde alle hundeeiere ha hunden sin på avresjonsdressur der man ved hjelp av strøm lærer hunden til ikke å angripe sau.