Hver 1. mai møtes russen i Telegrafbukta for å starte russetiden med skikkelig feiring. Tidligere år har ting gått over syr, og det har vært enorme mengder alkohol i Bukta. Fredrik Mydland (19) er årets russepresident, og bedyrer at en del ting blir gjort annerledes i år.

– For første gang i historien skal ikke selve dåpen foregå i Telegrafbukta, men utfor de ulike skolene. Det gjør forhåpentlig at det blir mindre rot og søppel i Bukta, og at oppleggene blir mindre og mer oversiktlig. Etter russedåpen hvor alle har fått russenavnet sitt, møtes vi i Bukta i rundt midnatt, sier russepresidenten.

Mydland og medruss Ask Bjørklund (18) som begge går på Tromsdalen, tror godværet vil gjøre feiringen ekstra bra.

Nye regler

foto
RUSS 2016: Ask Bjørklund (18) og Fredrik Mydland (19) går begge på Tromsdalen og er med på russebussen «Grabbarna».

– I år har vi derfor sagt at hver prest kun får døpe ti personer. Så vi har flere prester i hver klasse, for å unngå at det går over styr. Og man må heller ikke drikke sprit, men kan drikke øl. Samtidig må folk passe på å vise moderasjon selv. Man tåler ikke mer alkohol, bare fordi man har på seg russebuksa, sier Mydland.

Skal rydde opp

Russepresidenten kommer med en tydelig oppfordring til russen om å rydde opp etter seg.

– Vi har med søppelsekker, og legger til rette for at folk skal kunne rydde opp etter seg under og etter feiringen. I tillegg er det en egen russeknute for å rydde i Bukta, så jeg håper noen blir motivert av det, sier han.

Om det likevel skulle være søppel i bukta, er han tydelig på hvem som har ansvaret.

– Alle har selvfølgelig et eget ansvar for å rydde opp etter seg, men særlig vi i russestyret. Og jeg som er russepresident har det øverste ansvaret. Så dersom det er søppel i Bukta etter feiringen, så er det bare å ringe meg, sier russepresidenten.