iTromsø har stort sett bestandig vært blant de største mediehusene i landsdelen, men i moderne tid har avisa aldri vært på «medaljeplass» slik man er nå.

Da MBL – bransjeorganisasjonen for de kommersielle avisene – la fram sine opplagstall for andre halvår 2023 var det offisielle opplaget til iTromsø på hele 9.428.

Det er en økning med 838 sammenlignet med tilsvarende periode året før.

– På riktig vei

– Den store opplagsveksten er et tegn på at vi er på vei i riktig journalistisk retning, men gir oss også kraft og ekstra motivasjon til å utvikle og forbedre journalistikken vår ytterligere, sier sjefredaktør Trond Haakensen.

Han sier at årsakene til opplagsøkningen er sammensatte.

– Det er sikkert mange årsaker til at stadig flere velger å abonnere på iTromsø. Jeg tror likevel den viktigste grunnen er at tromsøfolk over tid har sett at vi leverer grundig, viktig og underholdende journalistikk, sier han.

iTromsø har hatt en solid journalistisk oppgang de siste årene. I fjor høst vant iTromsø den gjeveste journalistprisen i Nord-Norge – Svarte Natta-prisen, og tidligere vant avisa Data-Skupprisen. Begge prisene ble gitt for den omfattende artikkelserien «Byen Vår».

REDAKTØRDUO: Graveredaktør Rune Ytreberg (til høyre) og sjefredaktør Trond Haakensen kan se tilbake på både priser og opplagsøkning. Foto: Hakon Steinmo Håkon Steinmo

Prisvinnende journalistikk

– Det systematiske arbeidet våre dyktige journalister har lagt ned for å utforske de økonomiske og sosiale forskjellene i denne byen, er både blitt lagt merke til og prissatt, sier Haakensen.

I april har avisa sjansen til å stikke av med en journalistisk «Oscar». iTromsø er i finalen i den internasjonale konkurransen Global Media Award for arbeidet med å bruke kunstig intelligens i det daglige journalistisk arbeidet.

Trond Haakensen sier at det er et målrettet arbeid fra redaksjonens side å levere viktige og relevante nyheter til byens befolkning.

Rykket oppover

– iTromsø skal være en avis man er nødt til å abonnere på for å kunne holde seg tilstrekkelig oppdatert, både om hva som skjer og hvorfor det skjer. Vi ønsker at vår journalistikk gjør leserne best mulig i stand til å ta gode, velinformerte beslutninger i saker som angår dem, sier han.

Nordlys og Avisa Nordland er fortsatt større enn iTromsø i opplag, men i de siste MBL-tallene har iTromsø passert Rana Blad og søsteravisa Harstad Tidende.