For 13 år siden åpnet Bodø-baserte Magic North AS sin første isbar i Lofoten, og de har nå videreutviklet konseptet til Bergen, Oslo og den karibiske øyen St. Thomas.

Neste vinter åpner de deres nyeste filial i den nye havneterminalen i Tromsø.

– I motsetning til mange andre isbarer, så vil vi by på mer enn bare is og isskulpturer. Vi har bygd opp et konsept som baserer seg på lokalhistorien til stedet vi er på, og hvor kunstnerne som bidrar til baren samarbeider med lokale historikere for å fortelle historien til plassen, forteller daglig leder Kirsten Marie Holmen, og fortsetter:

– Vi er i konstruksjonsfasen nå, men det er klart at i Tromsø med den beliggenheten vi har fått, at vi blir å fokusere på Tromsøs ishavshistorie og det som hører med.

Legger hotellplanene død

foto
Kunst og historie: Magic North satser på at kombinasjonen kunstnere som samarbeider med historikere gir gjestene en unik opplevelse. Her fra isbaren i Oslo.

Magic North AS prøvde tidligere i vinter å åpne et ishotell i Håkøybotn, men den varme og milde vinteren satte en effektiv stoppe for de planene. Selskapet har nå besluttet at hotellet må bygges på innlandet, og legger med det planene om et ishotell i Tromsø død.

– Vi var godt i gang, men det er altfor ustabilt vær i Tromsø for et slikt konsept, så vi flytter den ideen til innlandet og jobber nå med å finne ut nøyaktig hvor, forteller Holmen.

Alt i is

foto
Kunstgalleri: Baren fungerer på mange måter som et kunstgalleri i is.

I likhet med de andre isbarene de driver, vil den i Tromsø holde 5 minusgrader og alt av interiøret vil være laget i is.

– Det blir som et stort fryserom hvor veggene er dekket med krystallklar is, og absolutt alt på innsiden vil være laget av is, sier Holmen.

– Hvor mye vil dette koste å etablere? Vi snakker om flere millioner?

– Ja, mye mer enn det. Vi må frakte inn naturis og sørge for at historien vi forteller er historisk korrekt og autentisk. Det er veldig viktig for oss at dette blir noe helt spesielt og unikt.

Deler ut varmeklær

Når du kommer innom kan du velge mellom å være der som vanlig gjest på et litt uvanlig utested eller bestille en guidet visning i det som Holmen beskriver som e kunstgalleri av is.

– Vi tar imot gjestene med en varm vinterponcho og gjestene får også lue og hansker om de ønsker, og en drink i et glass laget av is før man går inn i selve galleriet. De som ønsker kan få en omvisning med en av våre ansatte som kan forteller om historien bak verkene, sier Holmen.