Vanessa Brall er en av initiativtakerne bak kakesalget.

- Hvorfor trengs det et vegansk kakesalg?

- Det veganske kakesalget i Tromsø er en del av et verdensomspennende kakesalg. Fra 25. april til 3. mai er det over 150 frivillige grupper over hele verden som skal selge kaker for en god sak. Det kan for eksempel være til sanctuaries (såkalte «fristeder» for tidligere produksjonsdyr og andre dyr) , grupper som jobber for dyrs beskyttelse og rettigheter, eller for å finansiere veganske messer.

- Vi er den første gruppa i Norge som tar del i dette, og vi har bestemt oss for å donere inntektene til organisassjonen NOAH som er aktiv over hele landet i arbeidet mot utnyttelse av dyr.

Les også: Krysser Svalbard med bare vegansk mat i sekken

- Hvor kan man lære mer om veganer-mat?

Det vil også være en vegansk kveld på biblioteket den 20. mai hvor vi vil prate om veganisme og fordelene med det, hvordan lage veganske måltider, og vi vil også tilby smaksprøver av vegansk mat.

Utover dette finnes det mange gode nettsider med gode idéer. The Vegan Society gir mye nyttig informasjon, her i Norge har vi Norsk Vegansamfunn. Det finnes også mange norske blogger som veganmisjonen.no, eller veganeren.com, så vel som forskjellige grupper på Facebook. Veganere blir ofte spurt: Så hva kan du egentlig spise, da? Facebook-gruppa «Hva slags veganmat lager du i dag?» gir deg svaret på det!

Les mer: Utfordrer til vegansk vår

- Er det et stort miljø for dette i Tromsø?

- Veganisme sprer seg i de fleste land over hele verden, og da også i Norge og her i Tromsø. Det har aldri vært lettere å velge vegansk enn det er nå. Nå i mars begynte vi med vegantreff på Sivertsens Kafé, som vi holder hver første søndag i måneden. Så det neste vil være 3. mai kl 17.00. Forrige gang var det rundt 20 deltakere. Vi har også Facebook-grupper («Vegan Tromsø») for veganere eller folk som er interessert i veganisme.

Men vi vil ikke bare nå veganere med kakesalget vårt. Alle liker jo kake, ikke sant?

- Hva vil dere bake på dagen?

- Vi vil tilby mange ulike kaker, inkludert glutenfrie, soyafrie og nøttefrie retter, slik at alle finner noe. Vi har for eksempel planlagt klassikere som blåbærmuffins, men også hjemmelagd sjokoladekonfekt og cupcakes.

foto