Lørdag ettermiddag dro Thomas sammen med faren og søsteren tilbake til Utøya, stedet hvor de grusomme hendelsene fant sted for akkurat to år siden. Det var andre gang Thomas så øya igjen.

– Jeg hadde veldig blandede følelser i møte med øya igjen. Samtidig som det var 30 grader og sol, og man ser hvor fin øya er, så husker man alt som har skjedd.

Birkeland gikk på nytt i løypa han flyktet gjennom før han svømte over til fastlandet. Heldigvis kom han seg fra det hele uten fysiske skader.

– Jeg svømte hele veien og det var veldig traumatisk. Det var ganske ille og både være jaget av ABB (Anders Behring Breivik red.anm.) og samtidig skulle fokusere på å ikke skulle drukne.

Fikk mye hjelp

Tiden etter Utøya har ikke vært altfor lett for Thomas, men han mener at oppfølgingen her i Tromsø har vært veldig bra.

– Jeg får hjelp av fastlegen min, psykiatrisk sykepleier og samtalegrupper i regi av kommunen. I tillegg har jeg deltatt i undersøkelsen til nasjonalt kunnskapssenter for vold og traumatisk stress (NKVTS). Det har vært vanskelig, men når man vet at det kan hjelpe andre gir det mening å gjøre det.

Selv har han ikke blitt diagnostisert med posttraumatisk stress, men har hatt symptomer på dette.

– Når jeg hører høye lyder blir jeg fortsatt litt skremt og skvetter til. Da kommer jeg litt i en sjokktilstand og vil gjerne finne ut hvor lyden kommer fra og hva som har forårsaket den, sier Birkeland.

Lever i en annen verden

Nå ser ting mye lysere ut for Birkeland. Etter at han fikk utvidet rett til førstegangsvitnemål har han brukt to år på siste år på videregående. Det mener han har vært lurt.

– Jeg kjente på høsten i 2011 at det var vanskelig å gå fulltid på skolen siden jeg ikke klarte å fokusere ordentlig og få tid til både skolen og det å skulle takle problemene. I tillegg hadde jeg mye fravær på grunn av legebesøk.

Til høsten begynner han på Økonomi og administrasjon ved UiT. Han mener opplevelsen har gitt han nye perspektiver.

– Nå som medieoppmerksomheten har roet seg ned er det mye lettere å takle tiden etter Utøya. Jeg kjenner at jeg har fått andre perspektiver på ting og at jeg tar livet mye roligere. Det føles nesten som om jeg lever i en annen verden enn det jeg gjorde for to år siden.