Åge Bjerkmo, styreleder i Norges Handikapforbund avdeling Tromsø sier til iTromsø at planene på å endelig få installert en brannheis på Fokus Kino er positive, men at man er blitt skuffet mange ganger før.

Derfor tør man ikke helt tro på at kommunens planer på å ha en heis på plass i november i år vil innfris.

Skuffet mange ganger

– Vi har hørt det mange ganger før, og vi er blitt skuffet hver gang, sier Bjerkmo.

Helt siden det nye rådhuskvartalet – med flerkinoanlegg – sto ferdig i 2005 har kravet fra rullestolbrukende kinogjengere vært der: Bygg evakueringsheis! Kravet er blitt fremmet fånyttes – ingenting er skjedd.

Kinogjengere som sitter i rullestol må ha med ledsager som kan bistå dem i tilfelle evakuering.

– Det er egentlig typisk at evakueringsheisen ikke var på plass fra starten av, sier Bjerkmo.

Ifølge ham så er det flere eksempler på at arkitektene bak rådhuskvartalet ikke tenkte på handikappede brukere

– Det samme gjelder rådhusets hovedentré. Den er plassert i en bakke, og det er ikke parkeringsmuligheter i nærheten, sier Bjerkmo.

For dyrt og vanskelig

Flere ganger har kommunen lovd å ha en løsning på plass – snart. Hver gang har imidlertid planene blitt skrinlagt – enten på grunn av kostnader eller på grunn av tekniske utfordringer.

foto
OPTIMIST: Kommunens prosjektleder Frode Gustavsen sier at finansiering er på plass, de tekniske problemene er løste – og at man har en realistisk tidsplan. – Vi vil trekke et lettelsens sukk i november, sier han til iTromsø. Foto. Tom Benjaminsen

Realistisk prosjekt

Denne gangen mener han dog at man har tatt alle forbehold.

Det er satt av åtte millioner kroner til prosjektet, den tekniske løsningen er godtakbar både for rullestolbrukerne og kommunen – og man har en realistisk fremdriftsplan.

– Vi vil trekke et lettelsens sukk i november. Vi er rimelig trygge på at vi denne gangen skal komme i mål, sier Gustavsen.

En lettelse for rullestolbrukere

Åge Bjerkmo sier at det vil være en lettelse for mange brukere av kinoen som er avhengig av rullestol.

– Nå vil vi kunne gå på kino på egen hånd uten ledsager, og vi vil slippe å planlegge kinobesøket lang tid i forveien, sier han.

Men som sagt – han vil ikke slippe jubelen løs ennå.

– Jeg vil se heisen på plass før jeg tror det.