46-åringen fra Tromsø Skøyteklubb var strålende fornøyd med helgens allround-VM i canadiske Calgary, der hun kunne reise hjem med fire perser og to sølvmedaljer.

– Vi bruker å være 10 i min klasse, men denne gangen var vi kun tre fordi mange synes det var dyrt å reise og noen var syk, sier Greta Tollefsen og legger til.

– Men det var de tøffeste konkurrentene som var igjen og jeg er utrolig fornøyd med å kunne reise hjem med to sølvmedaljer, én ny norgesrekord og perser på samtlige fire distanser, sier Tollefsen, som sikret sølv på 1.500 og 3.000 meter.

NM og rekordløp

Under allround-VM i Stavanger i fjor perset Tollefsen på samtlige fire distanser.

Målet for allround-VM i Calgary var å perse på samtlige fire igjen.

Det klarte hun og de nye rekordene lyder som følger: 49,24 på 500, 1.35,72 på 1.000, 2.25,80 på 1.500 og 5.08,36 på 3.000 meter.

– Jeg slo min egen norgesrekord på 1.000 meteren, men jeg greide ikke komme ned på firetallet på 3.000 meteren og det måtte jeg for å kunne ta Jen Benediktson (Canada) i sammendraget, sier hun.

Nederlandske Jolanda Voskamp vant sammenlagt foran Bendiktson og Tollefsen.

– Jeg taper mest på 500 meter og der jeg er litt seig, så det må jeg jobbe med, sier Tollefsen, som nå jakter NM-gull på Bjugn i starten av mars før hun skal forsøke å sette norgesrekord på 10.000 meter i Stavanger senere samme måned.

– Jeg bør ha gode muligheter til å bli norgesmester og jeg ser også fram til rekordløpet. Det er få, om i det hele tatt noen, kvinner på min alder som har gått en slik distanse før, så det ser jeg veldig fram til, sier hun.

Ønsker flere med

Tollefsen er den eneste veteranløperen som går aktivt nord for Trondheim.

Nå søker hun flere kvinner til å bli med på skøytesatsingen.

– Jeg lurer på hvor alle mine gamle klubbvenninner som ga seg i 18-års alderen er blitt av. Jeg får dra ut å speide. Det hadde vært moro om flere snøret på seg skøytene igjen og vi fikk i gang et opplegg med flere kvinner, sier Tollefsen og legger til.

– Det er bare å ta kontakt. Det er et såpass flott miljø og jeg håper flere vil bli med, sier Tollefsen, som til slutt vil takke for alle som bidro til at hun kunne reise for å få VM-drømmen oppfylt.

–Jeg vil bare få takk alle som bidro til at jeg fikk oppleve dette. Calgary er en helt fantastisk plass. Hit kommer jeg tilbake, sier 46-åringen.

Eneste fra Tromsø

Tollefsen skulle egentlig få selskap av en annen Tromsø-løper, Alf Harbitz (62), som måtte trekke seg på grunn av sykdom.

– Nå satser jeg mot sprint-VM i Kolomna i Russland i slutten av mars. Vi er flere fra Tromsø som deltar der, både Bertil Grødahl, Rolf Pedersen og Leif-Harry Hansen. Der har jeg som mål å perse på 500 og 1.000, sier Alf Harbitz.

Rekordene hans er henholdsvis 44,78 og 1.28,97 på de distansene.

– Jeg var 0,27 bak 500 og 0,7 bak 1.000 i Vikingskipet nå nylig, så jeg mener det er realistisk. Det er en veldig god bane i Kolomna, sier Harbitz, som også har VM-medalje mål.

– Mitt langsiktige mål er å komme på pallen i VM om tre år når jeg begynner å gå i 65-års klassen, sier 62-åringen.

foto
KLAR: Greta Tollefsen foran ishallen i Calgary.
foto
REKORDJAKT: Greta Tollefsen i aksjon i Calgary der hun perset på fire av fire distanser.