1. juli 2012 la kommunen om skjenkepolitikken. Samtidig som skjenketidene ble utvidet, ble utestedene underlagt et nytt kontrollregime hvor det deles ut prikker for brudd på skjenkebestemmelsene.

Har lyktes

Ordningen med prikkbelastning har nå fungert i over to år, og ingen av de rundt 50 salgsstedene for øl eller over 100 skjenkestedene for øl, vin og brennevin har mistet bevillingen. I 2013 delte kontrollørene ut 57 prikker til skjenkestedene og 56 prikker til salgsstedene for regelbrudd. Hittil i år er tallene henholdsvis 0 prikker og 9 prikker.

– Det vi opplever er svært positivt. Det er ikke noe mål i seg selv å gi flest mulig prikker, like lite som politiet har fartskontroller for å ta flest mulig råkjørere. Tallene viser at vi har lyktes med vår politikk, å lage et klart og forutsigbart regelverk, sier Jonas Stein, byråd for næring, kultur og idrett.

250 kontroller

– Er du overrasket over utviklingen?

– Nei, egentlig ikke. Før hadde vi et uklart regelverk, med bruk av mye skjønn. Nå har vi fått et enkelt og forutsigbart regelverk. Målet for det borgerlige byrådet er en mer liberal skjenkepolitikk. Det viser seg at bransjen forholder seg til reglene på en profesjonell og god måte, sier Stein.

Hittil i år er det gjennomført 180 skjenkekontroller på utesteder og rundt 70 kontroller av salgssteder. De fleste som har fått prikker har fått dem for mangler i den interne kontrollpermen, mens noen prikker gjelder brudd på reklameforbudet.

Administrasjonen i kommunen tilskriver nedgangen bedre opplæring. Selv om ingen så langt har mistet bevillingen, har det vært gitt advarsler. Det gis ved 7 prikker, ved 8 prikker ryker bevillingen.

Handler om tillit

– I fjor kjørte vi en kampanje med rådgiving, veiledning og dialog med bransjen. Det er det vi ser resultatet av nå. Det er gitt en eller to skriftlige advarsler til salgssteder som har fått 7 prikker, sier prosjektleder Merethe Karlsen.

Byråden mener bransjen har vist seg tilliten verdig, og at prikkbelastningen har fungert som et ris bak speilet.

– Det handler om tillit, og med et klart regelverk skal det ikke mye til for å miste bevillingen. Næringen fortjener ros, som en seriøs utelivsbransje, sier Jonas Stein.