Torsdag i forrige uke skrev iTromsø at ordfører Kristin Røymo (Ap) jobber med å fullføre overtakelsen av det gule praktbygget i Muségata, som i dag eies av Stiftelsen Tromsø Kunstsenter. På grunn av et stort vedlikeholdsetterslep, har styret bedt kommunen om å overta bygget, noe Røymo er svært positiv til. Og om det blir tilfelle, innebærer det blant annet at kommunen tar på seg utgifter til restaurering av bygget. Bygget har ikke vært totalrenovert siden slutten av 1970-tallet, og Røymo sa til avisen at hun er mentalt forberedt på at det blir dyrt. Det reagerer kommunestyrerepresentant Tor Egil Sandnes (Frp) på.

– På bakgrunn av de byggene man allerede eier så synes jeg dette er veldig underlig. Når man ser på hva man har av bygg som allerede trenger oppussing, så er dette helt hodestups tullete, sier Sandnes.

– En skam

Sandnes står på utsiden av Alfheim svømmehall. Det 52 år gamle bygget skriker etter vedlikehold og restaurering, men byens politikere har som kjent ennå ikke bestemt seg for hva de skal gjøre med signalbygget som troner på Tromsøya.

– Hva som vil skje med svømmehallen er jo uvisst, men jeg mener at før man går hen og overtar enda et gammelt bygg som trenger oppussing, så burde man ta vare på det man har. Som dette, sier Sandnes og peker på hallen.

– EN SKAM: Det sier Sandnes om tilstanden til svømmehallen, mens han pirker på den gamle malingen. Foto: Silje Løvstad Thjømøe

Innenfor duggete ruter sees flere ivrige svømmere denne lørdags formiddagen. Men bak pensjonistene som tar seg en prat etter endt svømmeøkt, skimtes rustne vegger og slitent treverk.

– Det er jo en skam at det står slik. Men det er det sagt mye om tidligere. Det jeg reagerer på nå er at ordføreren prioriterer et annet bygg fremfor å se på dette. Svømmehallen er viktig for folk i Tromsø. Selv om byggingen av Tromsøbadet er godt i gang, så skriker uansett Alfheim etter vedlikehold, uansett hva det skal brukes til etter hvert, sier Sandnes.

Håper de ikke tar over Muségata

Videre sier Frp-politikeren at han opplever Røymos ønske om å ta over Kunstforeningens bygg som uansvarlig.

– Det vil bli dyrt å restaurere det bygget. Og med tanke på hvordan kommuneøkonomien er, så mener jeg dette er et nokså virkelighetsfjernt utspill. Jeg håper det ikke blir noe av overtakelsen, sier Sandnes.

FORFALL: I årevis har signalbygget som troner på Tromsøya forfalt. Nå er rusten svært synlig over store deler av svømmehallen. Foto: Silje Løvstad Thjømøe

– Trist

Ordfører Kristin Røymo har følgende kommentar til Frp-politikerens utspill:

– Jeg synes det er trist at Frp ikke vil støtte opp om ivaretakelsen av dette bygget. Tromsø kunstforening er et bygg som har vært et signaturbygg for Tromsø siden siste halvdel av 1800-tallet

VIL OVERTA DETTE: Ordfører Kristin Røymo (Ap) fortalte torsdag om planene for å overta praktbygget til Kunstforeningen i Muségata. Foto: Håkon Steinmo

Hun er klar på viktigheten av å ivareta bygningen i Muségata.

– Vi mener det har en historisk verdi som må ivaretas. Nå har kommunen startet arbeidet med overtakelsen, og kommunestyret vil behandle den endelig, forklarer Røymo, før hun legger til:

– Når det gjelder vedlikehold forøvrig, så har kommunen over lang tid prioritert det for lavt. Nå har vi mye etterslep, og vi må fortsette i det gode sporet vi har startet, med mer ressurser til ivaretakelse av bygningsmasse.