Sønnen til Oddbjørn Mikkelsen er en av de tre tromsøværingene som siden juni 2012 har sittet fengslet i Litauen etter å ha blitt tiltalt og senere dømt for besittelse av ulovlige legemidler.

– Han og de andre har ventet i nesten tre og et halvt år på en rettskraftig dom. I mai kom den endelig, og nå har de søkt om overføring til Norge for soning, forteller Mikkelsen.

Har det bra

De tre tromsøværingene satt fengslet i to år før de fikk sin første dom, som lød på fire og et halvt års fengsel. Påtalemyndigheten, som hadde lagt ned påstand om 12 års fengsel, anket saken og nordmennene måtte vente ytterligere ett år på en ny rettskraftig dom.

– Det har ikke vært lett. Sønnen min har sittet i Litauen i tre år og det er klart det tærer på, men han har det etter forholdene bra, sier Mikkelsen.

Ifølge Mikkelsen har Litauen godkjent overføringen og at de tre eventuelt får en dom etter norske forhold når de kommer hjem.

– Nå er det Norge det skorter på, sier Mikkelsen.

I juni i fjor trådte en avtale som skal sikre effektiv overføring og raskere saksbehandling av straffedømte mellom Norge og Litauen i kraft.

– Det skal visst gå raskere nå, men om det gjør det gjenstår å se. Jeg håper bare det går fort, slik at vi kan bli ferdig med dette marerittet, kommenterer Mikkelsen.

Kan gå fri

– Jeg kjenner ikke norsk lov veldig godt, men jeg tror det er muligheter for at dommen vil bli redusert etter overføring til Norge. Det er også mulig at de faktisk vil bli løslatt når det norske rettsapparatet behandler saken, sa advokat Vytenis Gubavicius, som forsvarte en av de tre tromsøværingene til VG da de tre fikk sin første dom.

– Ja, vi håper nå på at de skal løslates når de kommer hjem. Etter norsk lov vil de fått 60 timers samfunnsstraff, sier Mikkelsen.

Seniorrådgiver Fredrik Sjøli i kommunikasjonsstaben i Kriminalomsorgsdirektoratet opplyser at deres saksbehandlere ikke er tilgjengelige for å svare på hvor lang behandlingstid Mikkelsen og sønnen kan forvente seg da alle sitter på et fly på tur til en konferanse.

– Jeg håper han er hjemme til jul. Det hadde vært litt av en julegave, sier Mikkelsen.