– Forberedelsene har gått så problemfritt at man nesten blir stressa, sier lærer Asgil Tieman Hansen-Krone.

– Det er til og med første gang været har slått ordentlig til, da vi tidligere har arrangert festival i både regn og snøstorm, legger læreren til.

Festivalen har vært arrangert årlig av elevene siden 2011, og i år for første gang uten hjelp fra «festivalstorebror» Bukta. Etter et lite navnebytte til Baklengs i fjor, har arrangementet også gått tilbake til sitt originale navn, Sommerlyst Ungdomsfestival.

– Man kan si det er en æra for festivalen, slår Hansen-Krone fast.

Elevene gjør det meste

Festivalen blir drevet av de to øverste klassetrinnene på skolen, som har tatt seg av alt fra booking av artister til det administrative og praktiske arbeidet.

foto
LÆRER: Asgil Tiemann Hansen-Krone mener ungdommene bak festivalen gjør en proff jobb.

Arrangørene Ingeborg Haukstad Stuvne (14), Kristian Nordgård Kræmer (15) og Marius Andreas Andersen (15) sier seg enig med læreren i at alt har gått urovekkende greit i år. Like før dørene åpnet klokken 18.00 innrømte ungdommene riktignok at pulsen var ganske høy.

– Det var litt krise med å gjøre uteområdet klart. Det har blitt en del springing, men det er bare gøy, sier Marius.

– Når de første tingene falt på plass, begynte resten å løse seg, sier Kristian, som mener den økonomiske jobben var mest utfordrende.

– Det vanskeligste var å skaffe sponsonsorer, sier han, og legger til at han ikke har tall på hvor mange søknader som ble skrevet.

Blant sponsorene nevnes Tromsø kommune, Den Kulturelle skolesekken, Handelsbanken og Kirkens Bymisjon.

– Dessuten har vi fått kjempegod hjelp fra Audiator og Erling Solvang, forteller Hansen-Krone.

Anti-mobbing

Årets trekkplaster er den samiske rapperen Slincraze, som festivalen i flere år har hatt lyst til å booke. Hansen-Krone forteller at de bestemte seg etter å ha sett en NRK-dokumentar om artisten i fjor høst.

– Den holdt fokus på anti-mobbing, noe vi også prøver å gjøre, sier han.

foto
FØRSTE BAND UT: Open Window fra Tromsø sparket i gang årets festival på Sommerlyst skole.

De øvrige artistene som spiller er ISÁK, Green Lake og Open Window.

Læreren forteller også at festivalen ønsker at publikummere kommer som de er, uavhengig av legning, nasjonalitet eller religion, og at dette gjenspeiles i både musikken og matutvalget på området.

For dem som ikke er så kjempeinteresserte i musikk, har festivalen dessuten en egen basketballturnering på uteområdet. Det skal være noe for alle, påpeker Hansen-Krone.

– Det skal være et lite pusterom fra prestasjonshverdagen, men noen av ungdommene her er så proff at det ikke er til å tro, sier han.