Målet er å skape en holdningsendring.

– Bakgrunnen for dette prosjektet er et prosjekt vi gjorde i 2012 der vi fokusert på rettighetene i FNs barnekonvensjon. Da så vi litt på manglene til barnevernet, og dette prosjektet var mer negativt vinklet. Dette er et lignende prosjekt, men vi ser nå på det positive med barnevernet, forteller Kirsti Seljenes fra Redd Barna.

Prosjektet går ut på å fortelle historiene til forskjellige barnevernsbarn gjennom flere animasjonsfilmer for å prøve å endre samfunnets syn på barnevernet.

– Vi har kommet i kontakt med ungdommer som føler på dette stigmaet knyttet til å være barnevernsbarn, fordi det er mye stigma rundt det i samfunnet. Mange av disse ungdommene har hatt gode opplevelser, og det er synd at noen skal bli stemplet som problembarn fordi de får den hjelpen som mange får, forteller Seljenes.

Unge stemmer

Det er elever ved Kongsbakken Videregående skole som skal være stemmene bak historiene som blir fortalt i filmene som skal lanseres i desember.

Viljar Sæbbe (17) er en av elevene.

– Jeg skal lese en historie om en jente på 22 år som har kommet i et fosterhjem hun selv fikk velge. Dette er absolutt noe jeg synes er fint å være med på. Jeg synes det er bra at det positive kommer fram i lyset, så det ikke blir et tabutema, sier han.

Det er seks forskjellige historier som elevene skal lese opp, og alle historiene er fra forskjellige deler av barnevernet.

– Historien jeg skal fortelle handler om ei jente som har fått et bedre liv etter å ha kommet inn i barnevernet. Jeg synes det er bra at vi får være med på dette prosjektet. Jeg føler vi får noe igjen for det, siden vi kan være med å hjelpe til for at folk ikke skal være redde for å søke hjelp i barnevernet, forteller Silje Steinsland Halvorsen (17).

– Nordnorsk power

I tillegg har de lagt en informasjonsfilm med psykolog Willy Tore Mørk. Dette er et prosjekt som vil lanseres i hele landet, men det meste er gjort i Tromsø.

– Dette er nordnorsk power, og de fleste som er med i prosjektet er ifra Tromsø. Det er mye flinke folk her, så vi bruker de ressursene vi har her i Nord-Norge, avslutter Seljenes.

SAMFUNNSENDRING: Kirsti Seljenes fra Redd Barna ønsker at folk skal få en mer nyansert mening om barnevernet. Her sammen med regissør Stian Andreassen.