Etter å ha klaget til mange forskjellige instanser uten å bli tatt på alvor, fikk endelig Kirsten Katharina Holiman nok av sildoljestanken fra Odd Berg Gruppens anlegg i Terjevika.

Flytt utenbys

– Etter gjentatte klager til de rette instanser vet jeg nå ikke min arme råd enn å skrive til dere i Miljøverndepartementet, skriver Holiman i sitt brev.

Vi omtaler denne saken første gang 2. oktober 1998, men gudene skal vite at dette er et tema som byens aviser har skrevet om ofte. Nå for tiden dreier det seg imidlertid mindre og mindre om stank, og mere om støy.

Vi har jo tidligere motbevist tesen «her lukter det penger» som en universell sannhet om at stank betyr at noen tjener penger, og Holiman er heller ingen tilhenger av denne tesen. Hun hadde helst sett at Trofi flyttet sitt anlegg til «Jøvik i Ullsfjord».

Vekstkandidat

– Her hadde de fabrikk, men den ble lagt ned selv om folket her ville bevare den, opplyser Holiman i sitt brev.

Området rundt Stakkevollvegen har lenge vært ansett som en vekstkandidat.

– [Stakkevollvegen er] Tromsø bys store arealreserver og potensialet er stort for – før eller siden – å bli byens viktigste utviklingsområde, skrives det i en rapport fra 2005.

Nå er Trofi, sildoljeprodusenten, borte fra Terjevika og erstattet av høymoderne Trofi teknopark. Den blir det neppe å lukte like ille av.

100 år i byen

– For at en bedrift skal bli 100 år er man nødt til å fornye seg. På 20-30-tallet var vi byens fremste leverandør av kull, nå fører vi opp et bygg med den beste teknologien og standarden som er tilgjengelig. Med Trofi Teknopark ønsker vi å lage en kontrast til den tradisjonelle industrivirksomheten hvor vi har våre røtter, sa adm. dir i Odd Berg, Erlend Sundstrøm, til avisa iTromsø i 2014. Da Odd Berg faktisk kunne feire 100-årsjubileum.

De tradisjonelle industriene er forsvunnet fra Stakkevollvegen, men fremdeles eies 75 prosent av området av fire store bedriftseiere: Odd Berg, Kræmer, Neuman og Bjørn Bygg.