– Velkommen!

– Jeg har to boder jeg vil at du skal besøke. Den ene er Keshe Foundation som gjør spennende vitenskapelige fremskritt innenfor plasmateknologi. Den andre er Worldview International Foundation hvor du kan kjøpe mangrovetrær og bli klimanøytral. Vi tar nemlig klima på alvor.

ÅPNINGSSEREMONI: Åpningsseremonien under alternativmessa i Tromsø hadde musikk og indianertema. Foto: Martin Lægland Ellingsen

Boucht er full av lovord om begge organisasjonene.

Keshe Foundation er en organisasjon som hevder de kan kurere kreft. De selger ulike «evighetsmaskiner» som de hevder kan gjøre deg kreftfri og gjøre huset ditt selvforsynt av strøm.

På sine nettsider påstår Keshe Foundation også å ha løsningen på global oppvarming og oppskriften på «antigravitasjon». De har dessuten lovet en kur for HIV/AIDS i Ghana. Den dyreste «evighetsmaskinen» er på hjemmesiden deres oppgitt å koste 70.000 kroner. Stiftelsen påstår også å ha et helsesenter på Malta hvor de tilbyr å vurdere kreftpasienter. Før man kan få vurdert sitt sykdomstilfelle må man blant annet inngå en avtale om å donere et visst pengebeløp. For kreft er det beløpet 450.000 kroner.

Liten brikke

– Det handler om balansen mellom retten til å velge selv og et folkehelseperspektiv, sier Aslak Syse.

Han er utdannet lege og har jobbet som overlege i Nord-Norge. Han er dessuten professor i juss og en av Norges ledende eksperter innen helserett. Nylig ledet han et utvalg som la fram tilrådinger om bestilling per post fra utlandet av medisiner, herunder homøopatiske medisiner til Norge.

Aslak Syse var også med å skrive loven om alternativ behandling fra 2003, en lov som tar for seg hva man har lov til – og hva man ikke har lov til – å gjøre som alternativ behandler.

Syse forklarer at mens mange føler seg som en liten brikke i den allmenne helsetjenesten, er alternative behandlere flink til å få folk til å føle seg sett.

– Det er uproblematisk at folk går til healere med mindre plager om de tror det kan fungere. Mange sykdommer er forbigående, og om noen går til en lege eller healer med influensa, så er det deres valg, sier han.

– Her må du være forsiktig

I Norge er det i dag forbudt for andre enn helsepersonell å behandle kreftsyke pasienter. Derfor er Keshe Foundations påstander problematiske. Før Aslak Syse vil si noe konkret om lovlighetene i påstandene til Keshe Foundation, vil han ha så mye fakta som mulig på bordet.

– Mer «facts», sier jussprofessoren, som har blitt med iTromsø til Alternativmessa for å møte Keshe Foundation Norway.

Geir Amdal sitter i styret til Keshe Foundation Norway. Men nå sitter han inne i hva han kaller en «innovasjonslavvo» inne i Fløyahallen, sammen med styremedlem Vivi-Ann Sandnes Eggum, rett overfor en lyttende Aslak Syse.

KESHE-LAVVO: I denne «innovasjonslavvoen» på Alternativmessa i Tromsø holdt Keshe Foundation til under Alternativmessa. Foto: Martin Lægland Ellingsen

– Folk burde heller prøve vår teknologi før de prøver cellegift. Vi kan kurere alle typer kreft. Mens cellegift bryter ned kroppen, så gjør Keshe-teknologi at den kommer i balanse, sier Amdal.

Det går ikke Syse med på.

Vivi-Ann Sandnes Eggum gir uttrykk for å kjenne til lovverket. Hun bryter fort inn:

– Geir kan ikke si at vi kan kurerer kreft, så det får stå for hans regning.

– Han sitter i styret til Keshe Foundation Norge, og deres «Keshe-lærer» Florin Foca sier det samme. Hvordan kan det da ikke være Keshes «offisielle» holdning?

– Selv om vi mener det, så kan vi ikke si det. Når noen gjør det når de står på stand, får de gjøre det for egen regning. Vi har leger i Keshe rundt om i verden som mener det, og vi jobber for å dokumentere det i Norge, sier Eggum.

Geir Amdal henter fram «evighetsmaskinen» og «plasmafeltet» for professor Syse. Han holder to plastringer fylt av sjøvann, luft, kopper og sink på hver side av Syses høyre hånd. Amdal hevder da at «plasma» går inn i celler og vev og «går opp mot det mentale og finner ut hva man mangler for å skape balanse.»

– Ulovlig

Etter møtet – trygt på utsiden av «innovasjonslavvoen» i Fløyahallen – er professor Aslak Syse mer sikker i sin sak.

– For å si det sånn: det er en gryende forståelse for at dette er rettslig problematisk. Å oppfordre folk til å velge en uprøvd alternativ terapiform mot kreft er ulovlig.

– Kreftbehandling er inngripende og kroppsnedbrytende. Cellegiften virker på flere kroppsceller enn hva man skal ta livet av. Deres analyse av at vestlig medisin har en del bivirkninger og komplikasjoner er riktig. Men det er ikke påvist noen alternativ behandlingsform som fungerer for kreft. Hadde den eksistert, så ville den vært alminnelig utbredt, sier Syse.

Han forteller at kreftbehandlingen har gjort store fremskritt, og at langt flere overlever sykdommen i dag enn for bare ti år siden.

– I balansen mellom folks rett til å velge riktig eller feil, så vil det å velge bort en egnet behandlingsform ved dødelig sykdom fordi man blir oppmuntret til å velge en alternativ behandlingsform, ikke være lovlig ut fra alternativ behandlingsloven. Alvorlige sykdommer som kreft, alvorlige smittsomme sykdommer med videre er grensen vi trakk for alternative utøvere da loven ble skrevet, forklarer Syse.

– Jeg er synsk

Forbrukerombudet uttalte nylig til iTromsø at de er negative til at Keshe Foundation viser seg fram på Alternativmessa. Syse mener på sin side at det er bra de er der.

– Det er mye bedre at de er her og i det offentlige, enn at slike ting skjer i det skjulte, hvor det ville vært vanskelig å få øye på dem og vanskelig å beskytte personer i en særlig sårbar situasjon.

Mens Keshe Foundation lover en kur for kreft, tilbyr de andre bodene på alternativmessa hakket mindre kontroversielle tjenester. De fleste bodene tar en drøy 100-lapp for å spå deg, lese fremtiden din i tarotkort eller andre alternative tjenester. De mer kjente spåmennene og -kvinnene koster litt mer.

MEIDUM: Therese M. Hussein vant i 2009 «Jakten på den 6. sans» på TVNorge. Nå tilbyr hun tjenestene sine på ulike alternativmesser i Norge for 400 kroner for 15 minutt. Foto: Martin Lægland Ellingsen

Therese M. Hussein vant i 2009 «Jakten på den 6. sans» på TVNorge. Syv år senere reiser hun rundt på alternativmesser i Norge og forteller at hun kan tilby et lite glimt inn i fremtiden.

– Jeg er synsk og et medium. Det betyr at jeg kan snakke med døde og åndeverdenen. Jeg kan også se inn i fremtiden.

Hun tar 400 kroner for 15 minutter.

– Men det blir ofte lengre enn 15 minutt, og da koster det selvsagt ikke mer. Vi sitter til vi blir ferdig. Jeg gir aldri folk noen lovnader, verken om fremtid eller helse. Jeg deler kun det jeg ser.

Hussein forteller at hun har hjulpet politiet i Bergen i savnetsaker.

– Jeg har sett ting som politiet i ettertid har bekreftet at stemmer, men jeg har ennå ikke funnet en person som er savnet. Det er mitt største mål, sier Therese M. Hussein.

– Tror at noen har evner

Sabine Pedersen (27) er en av gjestene på messa. Hun kommer på Alternativmessa hvert år, og nå står hun i kø for å bli spådd med tarotkort. Hun anslår at hun legger igjen i overkant av en 500-lapp per messe

.

TAROTKORT: Sabine Pedersen (27) blir spådd med tarotkort på messa. – Jeg tror at noen kan se ting som ikke vi kan se. Men man må vokte seg for svindlere, sier hun. Foto: Martin Lægland Ellingsen

– I år har jeg fått lest linjene i hendene mine og fått massasje. De som har spådd meg i dag har sagt jeg kommer til å vinne masse penger, og å leve til jeg blir 100 år. Ja, ja – vi får se – tenker jeg. Det er jo gøy å se om noe av det de sier stemmer.

Hun er kritisk til at det loves en kreftkur på messa.

– Jeg tror at flere av dem som er her har evner og kan se ting som ikke vi kan se. Samtidig så finnes det svindlere, så man må være kritisk til det folk her hevder at de kan gjøre.

Energi fra universet

Det er et sprang fra spådom med tarotkort til et løfte om kur for kreft, slik representanter fra Keshe Foundation hevder å ha.

Ifølge sine egne nettsider er Keshe Foundation stiftet av Mehran Tavakoli Keshe, en mann det står svært lite informasjon om fra troverdige kilder som kan faktasjekkes. I diverse Youtube-videoer og på deres egen nettside hevder de å kurere sykdommer og gjøre deg selvforsynt med gratis strøm.

Ifølge nyhetssiden «Ghana Business News» og ifølge Keshes hjemmesider har de også lovet en kur for HIV og AIDS, en sykdom som særlig rammer fattige i enkelte afrikanske land, og som ikke har noen kjent kur. Organisasjonen hevder selv å drive med «romfartsteknologi» og å ha et «spaceship institute». På Alternativmessa i Tromsø er også Florin Foca. Han er opplært som «Keshe-lærer».

Foca kommer Romania, men har bodd i Norge i seks år. Han jobber som forskalingssnekker til vanlig, men driver med et «Keshe-laboratorium» på Østlandet på fritiden.

«KESHE-LÆRER»: Florin Foca er aktiv innen Keshe Foundation Norge. Han sier Keshe Foundation driver med «romfartsteknologi». Foto: Martin Lægland Ellingsen

– Vi driver med romfartsteknologi. Hvis man er i verdensrommet har man begrenset oksygen og mat, og hvis man blir syk må man kurere seg selv. Det er slike ting vi jobber med. Vi bruker energi fra universet. Det kan kurere sykdom som kreft, gi rent drikkevann, gi energi og gjøre alt rundt deg i balanse, sier Florin Foca, som presiserer at dette ikke er hans personlige holdning, men holdningene til Keshe Foundation Norway.

Selger god samvittighet

Like til høyre for lavvoen hvor Keshe foundation holder til på Alternativmessa finner vi Worldview International Foundation. De lover deg god samvittighet om du betaler dem 500 kroner i året. Da sier de at de vil plante fem mangrovetrær i «Thor Heyerdahl Climate park» i Myanmar.

– Hvis du kjøper vårt produkt blir du klimanøytral, er beskjeden fra Ivar Kvistaas som er aktiv i organisasjonen.

Han er utdannet siviløkonom, og omtaler seg selv som «en veldig alternativ siviløkonom». I tillegg er han også aktiv i Keshe Foundatinon og forteller at Worldview International Foundation bruker Keshes «plasmateknologi».

– Når du betaler oss, gir vi deg et sertifikat slik at du får en bekreftelse på at trærne er kjøpt. Mangrovetrær binder opp et tonn Co₂ over 30 år. Istedenfor å kjøre mindre bil, kan du betale oss, så planter vi et mangrovetre. Man burde selvsagt kjøre og fly mindre, men det er det ikke alle som kan, og da kan man heller få god samvittighet med vårt produkt. Worldview har vært en aktiv organisasjon siden 1970-tallet, men planting og salg av mangrovetrær har vi begynt med de siste årene, sier Kvistaas.

KJØP GOD SAMVITTIGHET: Ivar Kvitaas i Worldview International Foundation selger god «klimasamvittighet» for 500 kroner i året. Foto: Martin Lægland Ellingsen

Det er tidligere venstreleder Arne Fjørtoft som leder organisasjonen Worldview International Foundation. De har tidligere mottatt støtte fra Norad, men måtte på midten av 2000-tallet tilbakebetale millionbeløp til staten for brudd på regelverk for mottak av offentlig støtte. Organisasjonen har nylig sendt en søknad om offentlig støtte til Klima- og miljødepartementet og til ambassaden i Myanmar om prosjektet. Begge søknadene har blitt avslått.

– Myndighetene vil ikke hjelpe oss, fordi de ser at hva vi gjør fungerer. Politikerne får aldri ut fingeren, og de hadde fortjent en rett på tygga, sier Kvistaas.

– Hvordan kan dere hevde at folk kan kjøpe seg klimanøytralitet?

– Fordi trærne vi planter binder opp like mye Co₂ som man slipper ut, ifølge offentlige tall.

– Vi har allerede plantet 2,8 millioner mangrovetrær i Thor Heyerdahl Klimapark og vil plante 20 millioner til i årene som kommer. Men det må finansieres.

– Hvordan vet man at pengene går til å plante trærne?

– Du får et sertifikat. Vi jobber også med en droneløsning slik at du kan gå inn på nettsiden vår, plotte inn GPS-koordinater slik at en drone kan fly og filme treet ditt. Men det er dyrt, og er ikke på plass ennå, så det er mulig det bare blir med ambisjonen. Samtidig så er ikke vi en veldedig organisasjon. Vi selger et produkt, men vi sier heller at folk «adopterer» mangrovetre enn at de kjøper det, siden folk ikke får et mangrovetre hjem selv. Men vi har et veldedig formål, sier han.

– Takk

Det er kø for å bli spådd på enkelte av bodene på Alternativmessa. Likevel er det ikke veldig mange mennesker som har tatt seg turen opp til Fløyahallen for å ta del i «det utvidede perspektivet» en sen oktoberettermiddag i Tromsø. Flere kommenterer at de er overrasket over hvor lite folk som kom i år.

Idet iTromsø skal til å forlate Alternativmessa, kommer Vivi-Ann Sandnes Eggum og Geir Amdal ut av Keshe-lavvoen sin. Eggum er glad for å ha fått snakke med media og jussprofessor Aslak Syse om «plasmateknologi».

– Takk for at dere skriver om oss. Vi vil nå ut med budskapet vårt til så mange som mulig, særlig leger og fagmiljø. For dette kommer til å bli en revolusjon.

ULOVLIG: Keshe Foundation hevder de har funnet svaret på kreftgåten, og stiller på Alternativmessa for å fronte sin nyvunne "teknologi". Foto: Martin Lægland Ellingsen