Under det verdenskjente hundeshowet Crufts i Birmingham sist helg gjorde hunden Lukas storeslem.

Blant 20.000 hunder stakk Flat Coat Retrieveren av med prisen for beste hannhund og best i rasen.

– Det er utrolig stort at han hevder seg så godt. Tenk at lille Lukas fra Tromsø vant. Jeg har ennå ikke skjønt helt hvor stort det er, og det tar nok litt tid før det synker inn, sier eieren Ida Wiesener.

Sjarmerende hund

Hun forteller at hunden, som er fra en oppdretter i Kiruna, trives veldig godt i ringen og responderer veldig godt på at han blir applaudert til.

– Han er en flott representant for rasen og har det lille ekstra som skal til for å sjarmere dommerne. De følger rasestandarden og måler ham opp mot den i lys av rasens bruksområde som jakthund, men han gir alltid det lille ekstra, sier den stolte eieren.

Det tradisjonsrike hundeshowet gikk for første gang av stabelen i 1891, og er regnet for å være det mest prestisjefulle i hele verden.

VINNERHUND: Fra venstre; Lukas sin oppdretter Madeleine Mikko Asp, Ida Wiesener, Lukas, Patrick Oware, Lill-Hedvik Greaker og Vilhelm. Foto: Privat

– Går nesten inn i historiebøkene

Lukas ble handlet av Patrick Oware, det vil si at han viste fram hunden til dommerne. De to har kjent hverandre siden dag én.

– Ida er en nær venn av meg, og jeg har kjent Lukas siden han kom til Tromsø. Jeg har gått mange turer med ham, trent ham og handlet ham på utstilling over nesten hele Europa, sier Oware og legger til at Ida gjør den største jobben med å holde Lukas i toppform både fysisk og psykisk.

– Det at Lukas blir best i rasen på en utstilling som er den største og mest prestisjefulle, er helt fantastisk. Ekstra spesielt er det ettersom England er rasens hjemland. Dette kan regnes som et fotavtrykk i rasens historie, sier handleren.

– Vanskelig å toppe dette

– Hva tenkte du da det ble klart at Lukas vant prisen for beste hannhund og best i rasen?

– Det var nesten for godt til å være sant. Han har generelt alltid gjort det bra på utstillinger og har vunnet flere priser, men denne gangen var det over 400 hunder som konkurrerte i hans rase, og nivået var kjempehøyt, sier Oware.

Handleren er ikke sikker på om han kommer til å oppleve noe lignende med Lukas.

– Det er vanskelig å si om vi klarer å overgå dette. Det kommer til å bli bra vanskelig å toppe denne prestasjonen, forteller Oware.

Totalt var 21.838 hunder påmeldt til utstillingen. Lukas ble den beste av samtlige hunder fra Norge.