Politikerne i Karlsøy kommune har vedtatt en økning i eiendomsskatten på 10 prosent for alle boliger og fritidsboliger i Karlsøy kommune – tilsvarende økning som de også hadde året før.

– For en standardbolig på Hansnes vil eiendomsskatten bli på rundt 8.000 kroner i 2018, sier økonomisjef i Karlsøy kommune, Rune Stifjell.

En standardbolig er ifølge KOSTRA (Kommune-Stat-Rapportering) en enebolig på 120 kvadratmeter, på ett mål tomt, uten korrigeringer for sonefaktor. Bor man utenfor kommunesenteret i kommunen, vil man kunne få lavere eiendomsskatt gjennom korrigeringer for sonefaktor.

Fritidsboliger

Flere tromsøværinger har hytter og fritidsboliger i kommunen.

– Vi har rundt 1.000 fritidsboliger og rundt 1.000 boliger som folk bor fast i. Mange av eierne til fritidsboligene bor i Tromsø, og en del er utflyttede karlsøyværinger som har bosatt seg i Tromsø, sier Stifjell.

Retaksering

I tillegg har politikerne vedtatt en retaksering av alle boliger i Karlsøy kommune. Sist det ble gjort var i 2007, og statlige krav er at det skal gjennomføres en retaksering hvert tiende år.

– Det er for å få oppdaterte takster på alle eiendommer. Vi gjennomgår og korrigerer feil og mangler. Det er en liten ryddejobb. Det har vært en betydelig prisøkning på boliger siden 2007, så det vil bli en økning, men da har politikerne sagt at man vil se om man kan redusere promillen. Så det er ikke nødvendigvis en økning i eiendomsskatt for innbyggerne, sier økonomisjefen.

– Flere som deler

Kommunestyret har satt av to millioner kroner til retakseringen som skal foregå i 2018 og 2019.

– Erfaringer fra andre kommuner er at de får taksert en del eiendommer som har blitt avglemt, eller som betaler på feilaktig grunnlag. Da kan det blir flere som deler på å betale summen.

– Den økonomiske situasjonen

Ordfører i Karlsøy kommune, Mona Pedersen, forteller at årsaken til økningen er svak kommuneøkonomi.

– Årsaken er den økonomiske situasjonen vi er i. Vi jobber nå for å få flere innbyggere til Karlsøy, slik at vi kan redusere eiendomsskattene. Det gjør vi gjennom tilrettelegging for både næringsliv og eiendom. Men det koster penger.

På grunn av at Karlsøy kommune er en svært desentralisert kommune, er det dyrere å tilby kommunale tjenester.

– Det er utfordrende å tilby tjenester i et øyrike. Vi har mange små barnehager, hvor det kanskje er kun syv barn, men det er nødvendig, for å tilrettelegge for foreldre.

En halv promille

Hun erkjenner at den høye eiendomsskatten vil være krevende for enkelte.

– Særlig enslige foreldre i store boliger vil det merkes mer for, enn for andre. På sikt ønsker vi å ta ned eiendomsskatten, sier hun.

Administrasjonen hadde innstilt på å øke eiendomsskatten med en promille, men et enstemmig kommunestyre vedtok å redusere økningen med en halv promille.

Økt lønn

På samme møte som politikerne økte eiendomsskatten, vedtok de også å øke ordførerlønna med 45.000 kroner, fra 675.000 til 720.000 kroner.

– Det var innstillinga til rådmannen, ettersom ordfører hadde lav godtgjørelse sammenlignet med sammenlignbare kommuner. Utover det har jeg ingen mening om egen lønn, sier ordføreren.