Skreisesongen braker løs med MasterChefs Michel Roux Jr. og flere britiske Michelin-kokker som lørdag kveld besøkte Ishavsbyen VGS for å tilberede ekte, nordnorsk skrei sammen med en gjeng spente elever på mat- og restaurantfag.

Ishavsbyen videregående skole var duket for storfint besøk med et kjøkken fullt av ferske råvarer som i løp av en knapp time skulle forvandles til et måltid i verdensklasse. Andreårselever og representanter fra Norges sjømatråd tok imot de 13 verdenskjente kokkene. Til sammen holder disse kokkene hele 10 prestisjefylte Michelin-stjerner.

TV-kjendiser

Elitelaget inkluderer kjente navn som CJ Jackson (CEO av Billingsgate Seafood School og kjent fra BBC Food) og Ching-He Huang (TV-kokk og forfatter av kokebøker som «Chinese Food in Minutes» (2009).

I spissen står Michel Roux Jr., kjent fra britiske Masterchef, som veiledet elevene gjennom en time hvor skrei var hovedretten på menyen.

Hentet kokketalent fra Tromsø

Dette er ikke første gang Roux i Tromsø. I fjor besøkte han også skolen og møtte det unge kokketalentet Kristian Bergland Nilsen. Nilsen kapret i ettertid en lærlingplass på Rouxs prestisjefulle Michelin-restaurant «Le Gavroche» i London.

Nilsen var sammen med Charlen Johanne Jørgensen (fra samme årskull, nå lærling på hurtigruta) til stede da mesterkokken besøkte skolen. De gleder seg begge til å smake på Michelin-mat fra Breivika, og har noen råd til elevene som skal få prøve seg med proffene denne gangen.

– Det er viktig at retten ser bra ut. Man spiser med øynene også. Ser det ikke bra ut, skal det ikke serveres. Man lærer grunnlaget på skolen, og finessen i praksis, sier lærlingene.

Trenger flere kokker

Finessen skal det ikke stå på da kjendiskokken og hans elitelag går i gang på kjøkkenet med elevene. På kjøkkenet går alt i høyt tempo og elevene får virkelig smake på hvordan det er å jobbe på et Michelin-kjøkken. Denne sjeldne muligheten vil inspirere flere til å satse på en karriere i mat- og restaurantfag, håper administrerende direktør i Sjømatrådet, Renate Larsen.

– Vi trenger flere kokker. Dette er en fin måte til å sette lys på mulighetene som tilbys i mat- og restaurantfag. Det er også artig å se ungdommen jobbe med proffene, sier Larsen.

Kjærlighetsfisken

Hun kan forklare hvorfor det var nettopp skrei som sto på menyen i kveld.

– Skreien er spesielt god i Nord-Norge på grunn av det rene, kalde vannet her. Den kommer helt fra Barentshavet til norskekysten for å gyte. Det er ingen annen fisk som reiser så langt for kjærlighet. Skreien er virkelig kjærlighetsfisken, forteller Larsen.

Med lukten av fisk og ferske råvarer i ferd med å forvandles til en smakfull delikatesse fra nord, er det duket for en velsmakende helaften på Ishavsbyen videregående skole. Og hvem vet – kanskje vil mesterkokkene falle for kjærlighetsfisken fra nord.