iTromsø arrangerte i forrige uke minifestivalen Spis for en hundrings for fjerde gang. Denne gangen deltok 24 av byens spisesteder på konseptet, hvor hvert sted fra mandag til fredag serverte en utvalgt rett til 100 kroner.

Allerede onsdag i forrige uke kunne iTromsø melde om ville tilstander for deltakerne. Utenfor Barents Sea Restaurant strakte køa seg helt ut på gata, mens betjeningen på Indie var nødt til å vise bort folk i døra.

Når Prelaten-eier Arthur Mack skal oppsummere uka som har gått, må han lete etter ordene.

– Det har vært helt sinnssykt. Vi bestilte 350 reinburgere til mandagen og trodde det skulle holde hele uka. Det var ikke engang nært, forteller han.

Måtte få nødleveranse

Han har ikke fått de endelige tallene for uka som har gått, men ved sist opptelling hadde de solgt i overkant av 1.300 burgere.

Heldigvis kunne gamle kjente ved Asko Nord AS bistå da burgerbeholdningen begynte å bli faretruende lav.

– Vi måtte ta inn tre ekstrabestillinger på veldig kort varsel i løpet av uka og måtte få varer levert hver dag. Vi har ikke så mye lagringsplass, sier han og ler.

Langt flere på jobb

Et kjapt regnestykke viser at Prelaten omsatte burgere for over 130.000 kroner i løpet av forrige uke.

– Men omsetning og inntjening er to forskjellige ting. Pågangen førte til at vi var nødt til å ha mange flere på jobb. Vi hadde hver dag en ekstra kokk og to ekstra servitører på vakt. Normalt kjører vi på dagtid med en kokk og en servitør. Dersom pågangen var like stor hele året, skal jeg ærlig innrømme at jeg ikke hadde klart å holde hodet over vann, avslører han.

Likevel er han storfornøyd med resultatet.

– Vi åpnet kjøkkenet i august i fjor, og har siden da ikke brukt ei krone på å markedsføre at vi serverer mat – om man ser bort fra det lille skiltet vi har utenfor. Nå har vi imidlertid virkelig fått vist oss fram.

Vil bedre informasjonen

Også Amanda Bolstad, restaurantsjef ved Indie, ser seg fornøyd med uka som har gått, selv om skuffede besøkende flere ganger måtte snu i døra da restauranten var både full og fullbooket.

– Til neste gang vil vi nok informere bedre om at gjester er nødt til å reservere bord og at vi har faste sittetider, sier hun.

Hun har ikke ferdigstilt tallene for minifestivaluken, men anslår at de solgte rundt 150 hundrekronersmiddager daglig. Altså omsatte de for cirka 75.000 kroner bare på den ene retten.

En kokks bekjennelse

Indie og Prelaten var ikke de enste som hadde nok å gjøre. Kjøkkensjef og kokk Ronny Andre Kristiansen jobbet alene på kjøkkenet fra mandag til onsdag.

– Vi åpner 12.00 og stenger kjøkkenet 21.00. På de ni timene ble det rett og slett ikke tid til toalettpauser, sier han og ler.

Han forteller at kafeen på Driv var fullpakket hele uka, fra lunsj til kvelds.

– Det er utrolig positivt at folk er ute og benytter seg av tilbudet, men med tanke på atmosfære, kø, kvaliteten på maten og stemningen generelt, tror jeg nok at jeg personlig ville valgt å gå ut og spise enten uka før eller etter, innrømmer han.