Det ble kjent etter at Arbeiderpartiets Jarle Heitmann hadde bedt om en redegjørelse fra administrasjonen i tirsdagens formannskapsmøte.

– Prosjektet er veldig viktig for kommunen – både som vintersportsby og som turistdestinasjon. Derfor er det viktig at vi som kommune ikke mister farten i planarbeidet, sier Heitmann.

Må kartlegge kulturminner

TÅLMODIGE: Daglig leder i Arctic Center, Erik Joachimsen (til høyre) sammen med aksjonærrepresentantene Maja Wilhelmsen og Kristian Wilhelmsen fra starten av veibyggingen i Håkøybotn.

Et reguleringsplanforslag for Finnheia hyttelandsby, samt heisanlegg i tilknytning til denne, lå ute til offentlig høring i fjor høst, og det kom flere varsler om mulige formelle innsigelser før fristens utløp før jul.

I tirsdagens møte i formannskapet fikk politikerne vite at blant andre Sametinget er kommet med uttalelser som kan føre til krøll.

Sametinget krever at det blir gjennomført en ny feltstudie i området som skal avdekke om det finnes samiske kulturminner på Finnheia som ikke er kartlagt i dag.

Må vente på barmark

Om ikke en slik kartlegging blir gjort når snøen er smeltet i vår, vil man etter alle solemerker fremme en formell innsigelse.

Dessuten har Sametinget, Reindriftsforvaltningen og Fylkesmannen bedt om at konsekvenser for reindrifta blir utredet.

– Vi vil anbefale at reindriften blir tatt inn som et eget punkt i konsekvensutredningen for hyttelandsbyen, sier Eivind Holmvik, arealplanlegger ved byplanenheten i kommunen til iTromsø.

Neppe ferdig før neste vår

Holmvik informerte politikerne i formannskapet om fremdriften i det videre planarbeidet – og kunne blant annet fortelle at det neppe blir fremmet endelig planforslag før tidligst neste vår.

Han informerte også om bekymringer fra Mattilsynet vedrørende de private drikkevannskildene på Finnheia.

Han trodde derfor ikke at det ville være mulig å få reguleringsplanen til politisk avgjørelse før om tidligst ett år.

– Utbygger har fremmet en tidsplan for dette arbeidet som vi ser som realistisk. Det forutsetter imidlertid at det ikke kommer inn innsigelser som må løses, påpeker han.

Hadde håpet på tidligere start

Utbygger – Arctic Center – hadde håpet at det skulle foreligge et godkjent planprogram allerede nå i vår. Etter høringsrundene og innspill ligger det nå an til forsinkelser på et helt år.

– Hyttelandsbyen er underlagt bestemmelser for konsekvensutredning, og vi må forholde oss til dette, sier Erik Joachimsen, daglig leder i Arctic Center.

Han sier at selskapet har vært i positiv dialog med både Sametinget, reindriften og kommunen for å få fortgang i planprosessen – og for å få opplyst saken.

Ikke store konsekvenser

VILLE HA SVAR: Arbeiderpartiets gruppeleder Jarle Heitmann. Foto. Christer Pedersen

– For oss er det viktig at vi får gjort en ordentlig konsekvensutredning for hyttefeltet og heisanlegget, sier Joachimsen.

Ifølge ham har man også full kontroll på vannforsyningsproblematikken.

Han sier videre at det ikke vil få store økonomiske konsekvenser for selskapet at prosjektet blir forsinket ett år.

– Vi har aksjonærer som har økonomisk utholdenhet, og som kan vente. Vi har tross alt ventet i 40 år. Vi gir selvsagt ikke opp nå, sier Joachimsen.

Ifølge den daglige lederen er det stor interesse for hyttetomter.

Mange henvendelser

– Vi får henvendelser hver uke fra publikum, og jeg er trygg på at vi vil kunne selge nok hyttetomter til å kunne finansiere heisanleggene i tilknytning til landsbyen, sier han.

Han sier videre at Arctic Center har fått godkjent en reguleringsplan for veier, veikryss, parkeringsplass og oppstillingsplass for bobiler og campingvogner, samt de nederste heisene.

– Vi kan sette i gang arbeidet med dette så snart det er regulert, så vi er ikke bekymret i det hele tatt for realisering av Arctic Center, sier Joachimsen.