Fredag skrev iTromsø at dagtilbudet til seks unge voksne, med ulike diagnoser som gjør at de trenger særskilt oppfølging, blir flytta fra Berglund til noen brakker i industriområdet Ørndalen.

Pårørende reagerte på at de hadde fått for dårlig informasjon og ikke ble involvert i saken før de fikk beskjed om at tilbudet skal flyttes.

Mandag var tre politikere på befaring av brakkene i Ørndalen; leder i Helse- og velferdskomiteen Gunhild Johansen (SV), Erlend Svardal Bøe (H) og Barbara Vögele (MDG).

– Det er en enormt trasig situasjon. At man i det hele tatt vurderer disse brakkene er helt uforståelig, sier Vögele.

Tar selvkritikk

Gunhild Johansen mener det blir feil å rette kritikk mot administrasjonen i denne saken:

– Kommunen kan ikke bygge nye avlastningsboliger hvis ikke politikerne først har bevilget penger til det, sier Johansen.

SKJERMET TILBUD: Én av brukerne som har behov for skjermet tilbud skal, ifølge mor Gørild Skjold Eidesen, oppholde seg på dette rommet i den ene brakken.

Hun tar selvkritikk for at det ikke sto klar nye avlastningsboliger da boligene i Nanseveien ble stengt i 2015.

– Nå kommer det nye boliger på Sommerlyst i 2019, så vi har tatt tak i saken, men altfor sent, sier hun.

– Administrasjonen svikter

Barbara Vögele er enig i at politikerne har sviktet, men mener at også administrasjonen svikter i denne saken.

Først fikk de pårørende beskjed om at brukerne ikke skulle flyttes, så satte kommunestyret ned foten for et forsøk på flytting og bare noen dager senere besluttet kommunen å legge dem ned likevel etter at Brann og redning hadde påpekt mangler på brannforskriftene.

INDUSTRIOMRÅDE: I disse brakkene skal det nye dagtilbudet gis.

– Administrasjonen svikter fordi brukerne ikke er blitt involvert.

Brannvesenet sier at kommunen kan gi dispensasjon for manglene, og derfor mener jeg at vi politikere burde ha fått en sak på bordet med alternativer for utbedring av brannsikkerheten der de er nå. Hvis det er mulig å unngå at dagtilbudet flyttes ut hit, så bør vi få sjansen til å vurdere det, sier hun.

– En sørgelig sak

Erlend Svardal Bøe mener det er en sørgelig sak som ingen ser ut til å ville ta ansvar for.

– Det er satt i gang en flytteprosess uten å informere de pårørende, og dét er ikke greit, sier han.

Flere foreldre har fortalt Svardal Bøe at de synes tilbudet på Berglund er godt, og da mener han at man må se på mulighetene for å utbedre de lokalene så de oppfyller brannforskriften.

– IKKE GREIT: – Det er satt i gang en flytteprosess uten å informere de pårørende, og dét er ikke greit, mener Erlend Svardal Bøe (H).

Saken skal opp i Helse- og velferdskomiteen 16. mai og så videre til kommunestyret 30. mai.

– Det er godt at den kommer opp i kommunestyret, men det kan ikke være snakk om en ren orienteringssak. Det må være en sak som gjør at vi kan fatte vedtak, sier Erlend Svardal Bøe.

– Vi trodde dette skulle bli mindre kontroversielt

Trond Brattland, avdelingsdirektør i Helse og omsorg, innrømmer at ting har gått litt fort i svingene.

– Vi trodde at dette skulle bli mindre kontroversielt enn det har blitt, men vi skal forsøke å finne en god løsning sammen med de pårørende. Jeg har forståelse for at det går fortere enn det vanligvis gjør, og at det skaper utfordringer, men vi skal forsøke å hanke det inn slik at alle føler seg ivaretatt, sier Brattland.

AVDELINGSDIREKTØR: Trond Brattland i Helse og omsorg.

Brattland sier at de pårørende mandag blir innkalt til et informasjonsmøte som skal holdes 21. mai.

– Brannsikkerhet er ikke noe vi tar lett på, og det er synd at denne saken har fått en så negativ valør, når det egentlig er snakk om en forbedring av tilbudet til denne gruppa.

– Området er ikke ferdig utbygd

Han forteller at kommunen prioriterer aktivitetstilbud til blant annet denne gruppen. Mens utendørstilbudet på Berglund kun gjaldt på sommerstid, skal det nå være et profesjonelt helårstilbud.

– Ørndalen er et egnet samlingssted, men mye av aktiviteten skal skje på ulike steder. Jeg er enig i at brakkene ikke ser bra ut i dag, men området er ikke ferdig utbygd og vi flytter ingen dit før alt er klart, sier han.