– Jeg synes debattklimaet til tider er unødvendig hardt og til dels hatsk. Det hender etter kommunestyremøter, etter vi har sittet i salen i syv eller ni timer, at jeg er helt utslitt når jeg kommer hjem, sa Gunhild Johansen på NRK Troms sin radiosending onsdag morgen.

Johansen ble overrasket over hvor tøft klimaet var i det politiske Tromsø, da hun begynte å engasjere seg. Nå har hun vært med i en årrekke og synes ikke det har blitt bedre. Til iTromsø utdyper hun:

– Det kan være en ganske uforsonlig tone mellom debattantene. Det er en veldig polarisert debatt, med mål om å sverte motparten. Det er veldig sjeldent at man kan berømme noen for å ha gjort noe bra.

– Ikke verdig

Hun erkjenner at hatsk er sterke ord, men mener det er riktig beskrivelse.

–Jeg opplever tidvis at folk tar replikk på innleggene mine før jeg har åpnet munnen. De har bestemt seg på forhånd om hva de mener. Det er også andre representanter som regelmessig blir ilagt meninger og holdninger de ikke har. Det er ikke verdig når vi har fått tillit fra befolkningen.

– Høyresiden er verst

Den rutinerte SV-politikeren mener at alle i kommunestyret bør gå i seg selv, men at noen likevel er verre enn andre.

– Jeg synes høyresiden er verre. De bør se litt igjennom hva som har blitt sagt. Jeg har ennå til gode å høre at noen på venstresiden karakteriserer folk på en ufin måte. Men det er klart at også vi kan være tøff i debatter, og bli klubba ned av ordføreren. Så vi må alle jobbe med oss selv, sier hun.

– Opplever ikke hat

Gruppeleder i Tromsø Frp, Anni Skogman, deler ikke refleksjonene til Johansen.

– Jeg tror vi har veldig ulikt syn på det. I forrige periode synes jeg venstresiden var beintøff. Så er det naturlig at venstresiden synes vi er tøffere når vi er i opposisjon. Opposisjonen kritiserer, og posisjonen forsvarer med armer og bein. Sånn er det. Jeg synes ikke det er hat i Tromsø-politikken, sier hun.

HØY TEMPERATUR: Anni Skogman (Frp) synes det er høy temperatur i Tromsø, men har aldri opplevd politikken som hatsk.

Frp-toppen synes ikke noe om at Johansen sier at det er hat i Tromsø-politikken.

– For da sier hun med andre ord at man ikke må begynne i politikken, for her hater man hverandre. Og det er ikke riktig. Vi er en gjeng engasjerte mennesker, med ulik tro på hva som er best for byen, og av og til tar det av. Men vi kan alltid ta en kaffe eller en røyk etterpå, sier Skogman.

Hun mener at den tøffeste delen av politikken ikke er mellom partiene, men internt i partiene.

– Der er det tidvis mye tøffere, om man har motstandere i egne parti. Da kan det gå hett for seg.