Nominasjonsprosessene i de ulike partiene er godt i gang. iTromsøs rundspørring viser at de aller fleste gruppelederne ønsker gjenvalg.

Mest spenning er det knyttet rundt nominasjonen til byens største partier, Høyre og Arbeiderpartiet. Blant Aps toppolitkere er det kun gruppeleder Jarle Heitmann som har varslet at han ønsker gjenvalg, mens resten av Aps ledende politikere i kommunen har sagt at de gir seg i 2019. I Høyre peker flere på tidligere ordfører Jens Johan Hjort. Høyres gruppeleder Erlend Svardal Bøe har også varslet partiet om at han vil stille til valg igjen i 2019.

Fornøyd: Gruppeleder Jarle Heitmann (Ap) mener regnskapet til kommunen vitner om stødig styring. Foto: Ronald Johansen / iTromsø

Her er en oversikt over ambisjonene til gruppelederne i de resterende partiene:

Venstre

Jonas Stein var Venstres toppkandidat i 2015. Han fikk forrige måned innvilget permisjon fra kommunestyret ut perioden, og det er derfor Morten Skandfer som er partiets gruppeleder.

– Jeg stiller meg til disposisjon for partiet, som det heter. Det er mye ugjort i Tromsø, jeg har lyst til å jobbe for at Venstre får satt sitt preg på byen også i neste periode, sier Skandfer, som ønsker å bli Venstres ordførerkandidat.

Morten Skandfer (V)

– Jeg takker ikke nei til topplasseringen, sier Venstre-politikeren som var partiets toppkandidat i stortingsvalget for vel ett år siden.

– Det var en lærerik opplevelse. Jeg gjorde meg mange erfaringer, og fikk et stort nettverk. I tillegg ble jeg drillet i debatt, mediehåndtering og sosiale medier, og jeg fikk økt synlighet. De tingene vil jeg ta med meg i kommunevalgkampen.

Senterpartiet

Marlene Bråthen er gruppeleder i Senterpartiet, og er partiets eneste representant i kommunestyret. Hun var partiets toppkandidat i 2015, men andrekandidaten Sandra Borch endte opp med å bli valgt med flest personstemmer. Da Borch i fjor ble valgt til Stortinget, tok Bråthen over som fast møtende i kommunestyret. Det har gitt medsmak.

– Jeg kunne godt tenke meg å stille på topp til valget i 2019. Tromsø er en fantastisk kommune, og den tiden jeg har hatt i kommunestyret har gitt mersmak.

Marlethe Bråthen (Sp)

Hun sier at saker som varmmat på skole, kollektivtransport, gangveier og tilrettelegging for reiselivsnæringa blir hennes viktigste saker i valget.

– Vi håper å få inn i hvert fall tre representanter, sier hun.

Frp

I Frp er Anni Skogman gruppeleder. Hun var varaordfører i forrige periode.

–Jeg har sagt jeg stiller meg til disposisjon for partiet.

Hun har ikke sagt noe til nominasjonskomiteen om ønsker om eventuelle plasseringer.

– Nei, jeg har ikke stilt noen krav. Så lar jeg det blir opp til nominasjonskomiteen og medlemmene.

Jan Blomseth har vært partiets toppkandidat i en årrekke, men etter en konflikt med partigruppa har han varslet at han kun stiller til gjenvalg om han får innfridd to hemmelige krav, som han kun vil dele med nominasjonskomiteen.

Anni Skogman (Frp)

MDG

Barbara Vögele er gruppeleder i Miljøpartiet De Grønne. Hun vil gjerne være partiets toppkandidat i 2019.

– Hvis jeg får lov, men det er ikke opp til meg. Jeg mener jeg har mye å bidra med, og aner det som et enormt privilegium. Får jeg fortsette, så gjør jeg gjerne det.

Hun har ambisjoner om å øke fra to til fire eller seks representanter.

Barbara Vögele (MDG) Foto: Ronald Johansen / iTromsø

KrF

Helga Marie Bjerke er gruppeleder for KrF.

– Jeg tar gjerne gjenvalg, men det er partiet som bestemmer. Det er utrolig mye som skjer i både byen og kommunen. Det er masse potensial og en del utfordringer i Tromsø. Da er det både en flott mulighet og et privilegium å være med å påvirke.

Helga Marie Bjerke (KrF) Foto: Ronald Johansen

Rødt

Jens Ingvald Olsen har tidligere i år sagt til iTromsø at han ønsker gjenvalg, og å bli partiets toppkandidat.

– Jeg begynner å komme opp i årene, og fylte 66 år i dag. Selv om jeg gikk på trynet på sykkelen og skade skuldra i vinter, er jeg i høvelig vigør ennå. Jeg tror jeg har bra arbeidskapasitet i noen år til, forteller Olsen, sa Olsen til Tromsø i mars.

Jens Ingvald Olsen (Rødt) Foto: Marius Hansen

SV

SVs ordførerkandidat i 2015, Ingrid Marie Kielland, er også på vei ut av politikken.

– Politikk og to jobber i 50 prosent stillinger er krevende. Jeg ser nå fram til å ha mer tid til egen helse, venner og familie. Det skal bli godt å enklere legge en fornuftig tidskabal i hverdagen, sa hun til iTromsø i april.

Ingrid Marie Kielland (SV) Foto: Tom Benjaminsen / iTromsø