– Han sa det var sagt i en spøkefull tone, sier Heitmann,

Både styreleder Jarle Heitmann (Ap) og styremedlem Tor Arne Morskogen (H) i havnestyret sier til iTromsø at havnesjefen bekreftet at han hadde reist spørsmålet om avgift for taxinæringen for tilgang på rampen på havneterminalen med Steinar Nilsen og Tromsø Taxi, men at det ifølge han var ment som en spøk.

Lørdag meldte iTromsø om konflikt mellom taxinæringen og havnesjef Halvar Pettersen om trafikkløsningene ved den nye havneterminalen.

HAVNESTYRELEDER: Jarle Heitmann (Ap) her sammen med den nye havnesjefen Jørn-Even Hanssen, som tar over etter Halvar Pettersen, sier at bygget må brukes ut ifra kommunestyret opprinnelige vedtak.

Steinar Nilsen, daglig leder i Tromsø Taxi mener havnesjefen aktivt har forsøkt å presse selskapet til å akseptere en egen avgift på vegne av taxinæringen, for at taxinæringen skal kunne benytte rampen til øvre nivå av havneterminalen.

Havnesjefens løsning er at taxiene i stedet slipper av passasjerer i rundkjøringen foran havneterminalen, og at minibusser benytter seg av den nye bussterminalen.

Benekter krav om avgift

Halvar Pettersen bekreftet før helgen i en e-post til iTromsø å ha hatt samtaler med Steinar Nilsen, da tilgangen til rampen ble stengt forrige uke, men benekter at det handlet om å tilby næringen å betale avgift for å få av- og på stigning på øvre plan av havneterminalen.

– Det jeg imidlertid har tilkjennegitt er at en må påregne å måtte betale for bruk av bussterminalen i forbindelse med blant annet pasienttransport, skriver Pettersen.

Generelt mener havnesjefen at taxinæringen bør akseptere en avgift for tilgang på havneterminalen, og mener det likevel ikke er taxiselskapene som må betale regningen.

– Det er jo ikke unaturlig at transportørene betaler for bruken av infrastrukturen, for eksempel slik som på flyplassene. Kundene er jo de som betaler uansett, skriver Pettersen.

Beror på misforståelser

Søndag kveld sier Pettersen i en sms til iTromsø at han ikke har kjennskap til hvorfor både Morskogen og Heitmann har fått inntrykk av at han likevel hadde hatt kontakt med Tromsø Taxi om eventuelt avgift for taxinæringen.

KREVER TILGANG: Thomas Johansen (til venstre) er daglig leder for Din Taxi, og Steinar Nilsen er daglig leder for Tromsø taxi. De mener havnesjefen presser næringen for å akseptere avgift for tilgang på rampen på den nye havneterminalen. Foto: ESKILD JOHANSEN

– Hvorvidt det kan ha falt en bemerkning om øvre torg er i så fall utilsiktet og beror på en misforståelse, skriver Pettersen.

Ifølge Pettersen var det overhodet ikke ment som et tilbud til Tromsø Taxi.

Ifølge Steinar Nilsen, så har kontakten fra Pettersen i saken vedvart jevnlig siden januar og har vært oppe til diskusjon i styret i Tromsø Taxi.

Kommunestyret intensjon

Styreleder i Tromsø havn, Jarle Heitmann, sier han og andre styremedlemmer drøftet løsningen for taxinæringen og pasienttransport med havnesjefen i havnestyret torsdag forrige uke, der også havnesjefen hevdet at avgiften var ment som en spøk.

Heitmann forteller at han ikke kjente til problemstillingen med avgifter på av- og påstigning før på onsdag kveld.

Havnesjefens løsning var at pasienter og rullestolbrukere fraktes fra nedre inngang og bussterminalen, tas i heis opp til øvre nivå, istedenfor å bruke rampen.

– Er det en optimal løsning for pasienter og rullestolbrukere å frakte dem gjennom hele terminalbygget?

– Vi forutsetter den at den beste løsningen for reisende og spesielt denne sårbare gruppa skal benyttes, og det skal hvert fall være i tråd med kommunestyrets intensjon med utforming av havneterminalen, sier Heitmann.