Tromsø har blitt en turistby, både på vinteren og på sommeren, og enkelte tider av døgnet hører man mer engelsk, tysk, italiensk og spansk i Storgata enn nordlendinger og måseskrik.

For noen er dette en god ting, mens andre er ikke like sikre. Men hva synes turistene om Tromsø? Vi har bedt dem  trekke fram én ting som de vil trille terning over, det være seg positivt eller negativt.

Polarmuseet: 6

Utenfor Polarmuseet treffer iTromsø italienerne Erik og Glenda Roveta fra Roma. Deres første Tromsø-opplevelse var Polarmuseet.

– Vi passerer bare gjennom Tromsø, så det er ikke mye vi får sett. Men vi var nettopp en tur på Polarmuseet på en tur og det var interessant! Det må ha vært et hardt liv for fangstfolkene på Svalbard. Et fascinerende museum, sier ekteparet fra Roma og gir Polarmuseet en sekser på terningen.

Med tanke på at det var italienernes første stopp for dagen, frykter vi for at lista ble lagt unødvendig høyt på første forsøk. Her er fallhøyden stor.

Byen: 4

Terningkast 4: Mona Lisa og Dave Lantz, Stanfordville, NY, USA: – Dere er i ferd med å ødelegge gamle Tromsøs sjarm. Jeg brukte å tenke på Tromsø som en sekser på terningen, men nå er det bare fire. Det er for mange moderne leilighetskomplekser her, mens det gjøres ikke nok for å bevare byens historie.

Det var den også beklageligvis for amerikanske Mona Lisa og Dave Lantz. Mona Lisas forventninger var nemlig skyhøye etter at hun bodde hos onkelen sin her i byen i 1975.

– Dere er i ferd med å ødelegge gamle Tromsøs sjarm. Jeg brukte å tenke på Tromsø som en sekser på terningen, men nå er det bare fire. Det er for mange moderne leilighetskomplekser her, mens det gjøres ikke nok for å bevare byens historie, sier Mona Lisa, mens ektemannen klokelig nok lar kona føre ordet.

Mona Lisas «hjemkomst» ble ikke helt som hun hadde sett for seg.

– Da jeg bodde hos onkelen min, kjøpte vi ferske reker på kaia og kunne ta oss en Mack-øl mens vi spiste rekene på brygga. Slikt gjør man jo ikke lenger. Og det var nettopp det jeg kom for å gjenoppleve. Så du kan vel si at forventningene ikke lever opp til virkeligheten, sier Mona Lisa.

Likevel triller hun en firer på terningen, så vi håper turen ikke var helt bortkastet.

Naturen: 6

Terningkast 6: Sylvia Karwacka og Krzysztof Cempiel, Skien (opprinnelig fra Polen): – Nå bor vi på campingplassen på Skittenelv og utsikten mot havet og fjellene når vi står opp er bare fantastisk og i går var vi på Fjellheisen. Jeg gir naturen rundt Tromsø en klar sekser.

Det var den definitivt ikke for polske Sylvia Karwacka og Krzysztof Cempiel, som følger den norske trenden og ferierer i eget hjemland. De bor nemlig i Skien, men spøker med at de nå vurderer å flytte til Tromsø etter dette oppholdet.

– Nå bor vi på campingplassen på Skittenelv og utsikten mot havet og fjellene når vi står opp er bare fantastisk. Jeg gir naturen rundt Tromsø en klar sekser, sier Karwacka.

– Jeg tror nesten det er favorittbyen min i Norge, legger Cempiel til.

Han har en ekstra grunn for å sette naturen høyt:

– Jeg liker å fiske! Så her oppe har jeg lite å klage på.

En ting som det imidlertid ofte klages på er renholdet av toalettene på norske campingplasser. Også det har vært en positiv overraskelse for det polske paret.

– Det må nesten være de reneste campingtoalettene jeg har besøkt, mener Karwacka.

Ishavskatedralen: 5

OONA IOKARINEN OG ATTE KALJONEN, TURKU, FINLAND: – Det er et flott landemerke i byen, men det var litt skuffende at du må betale penger for å komme inn i en kirke, sier de.

Det finske kjæresteparet Oona Oikarinen og Atte Kaljonen var litt skuffet over at det kostet 50 kroner å komme inn i kirka.

– Vi reiser på et minibudsjett, så vi prøver å finne ting som er gratis. Men bortsett fra prisen så er kirka helt enestående. Den setter preg på hele byen, og det var en av de tingene vi kjente til om Tromsø på forhånd, forteller Oona.

De synes arkitekturen er spennende, plasseringen er formidabel – og som landemerke er kirka veldig fremtredende.

– Så har de en gratis parkering bak kirka, vi har ikke klart å finne noen andre gratisparkeringer, sier Oona.

Atte er også imponert over kirka, og er også svært begeistret over Tromsø i sin helhet.

– Vi er fra Turku i Finland, og det ligger ved Østersjøen. Men der kan man ikke kjenne den friske lukta av hav som man kan gjøre her.

Fjellheisen: 5

Terningkast 5: Heidi Caille Guderud, Philippe Caille, Berit Larsen og Eli Bjølgerud, Stabæk: – Det er en fantastisk utsikt fra Fjellheisen, men den er litt overpriset, er dommen fra de fire.

Litt lenger bort i Tromsdalen møter vi en vennegjeng fra Stabæk som har lagt sin elsk på Fløya, Storsteinen og Stor- og Lille-aksla.

– Fjellheisen er strålende. Den utsikten! Vi var der oppe søndag, og nå skal vi gå stien opp og trappa ned, forteller Philippe Caille.

Caille, kona Hedi Guderud Caille, Berit Larsen og Eli Bjølgerud trekker alle sammen fram utsikten som det fremste fortrinnet med Fjellheisen. Ikke så rart kanskje.

– Utsiktsplattformen på toppen er helt fantastisk, sier Heidi.

Det blir imidlertid ikke full score på terningen fra de fire.

– Vi trekker ett poeng. Det er litt overpriset når du må betale så mye å komme opp, det kunne ha vært litt billigere, sier Berit.