– Hvis noen er på utkikk etter en borgermestertype og en snorklipper, må de lete andre plasser. Hvis jeg blir ordfører vil jeg fokusere på politiske prosesser, og på politikken, sier Skogholt.

Ville ikke satt penger på valgseier

Han har gitt beskjed til nominasjonskomiteen i SV om at han stiller seg disponibelt til partiet der de ønsker han på lista – og at han ønsker seg førsteplassen.

– Ja, jeg vil bli ordførerkandidat. Og jeg tror SV kan bli største parti på venstresiden, og få ordførervervet.

Men veldig sannsynlig tror han ikke det er.

– Hadde jeg veddet ville jeg nok ikke satt alle pengene mine på det. Men det er ikke urealistisk å se for seg at SV kan klare å bli størst på venstresiden. Og jeg begynner ikke å bekymre meg for målinger før etter påske neste år, sier Skogholt.

I dag jobber han som distriktssekretær for SV i landets tre nordligste fylker, og formelt er stillingstittelen hans «Ja til Nord-Norge-rådgiver». Han har også vært fylkesråd for utdanning fra 2006 til 2009, og statssekretær i næringsdepartementet i ett og et halvt år – fra 2009 til 2011.

Miljø, helse og hav

Skogholt mener Tromsø står overfor to hovedutfordringer.

– Vi trenger å bygge et transportnett som bygger på annet enn bil. Byen vokser med tusen personer hvert år, og det har ikke bygd noe signifikant innen transportnettet på mange år. Vi kan ikke fortsette å ha et transportnett basert på bil. Derfor trenger vi en god byvekstavtale med satsing på gange, sykkel og kollektivtransport, som er en av våre største utfordringer.

Den andre utfordringen han trekker fram er innen helse og omsorg.

– Vi mangler institusjonsplasser. Vi må finne rom til å bygge omsorgsboliger, og nytt sykehjem i Kroken. En by i vekst må investere. Vi trenger skoler, vei og kultur – men vi må prioritere helseinstitusjoner.

Mulig ordførerkandidat: Pål Julius Skogholt ser fram til valget. Om han blir SVs ordførerkandidat avgjøres på partiets nominasjonsmøte i november.

Hvis Skogholt blir ordfører lover han å bli en «hav-ordfører»

– Tromsø må vende seg tilbake til havet. Opprinnelig er vi jo et fiskevær. Havet er fremtiden vår: Fisken, biomarin teknologi, ny oppdrettsteknologi og så videre. Vi må omfavne havet i større grad, både innen kultur, forskning og politikk. Vi skal omfavne Tromsø som «havbyen».

Dårlige målinger

Den sosialistisk-kommunistiske koalisjonen på rådhuset har de siste månedene hatt flere dårlige målinger.

– Det er flere ting vi kunne gjort annerledes, det er klart. Hadde vi gjort alt perfekt, ville ikke målingene sett slik ut. Vi skulle kanskje vært flinkere til å involvere befolkningen i beslutninger. Da hadde det kanskje vært tydligere hvor lite handlingsrom vi har med dagens kommuneøkonomi. Men jeg er veldig fornøyd med alt vi har fått gjort de siste tre årene, og vi er langt fra ferdige.

– Vanskelig å toppe Pål Julius

Leif Petter Hansen er leder av nominasjonskomiteen i SV, og svært fornøyd med at Skogholt har meldt seg klar til kamp.

– Vi har allerede diskutert Pål Julius som ordførerkandidat i komiteen. Jeg skal ikke røpe så mye av arbeidet og hva vi har konkludert med, men jeg kan vel si det på den måten at det ikke er ikke en dum tanke for komiteen. Hans kandidatur står sterkt.

Hansen forteller at det foreløpig ikke er noen andre i SV som har meldt at de ønsker topplasseringen.

– Men arbeidet vårt er langt fra avsluttet, så vi tar imot flere kandidater med glede og åpne armer. Personlig mener jeg likevel at det skal bli vanskelig å toppe Pål Julius.

Pål Julius Skogholt er for øvrig sønn av avdøde Jahn-Arill Skogholt som sammen med Jack Berntsen skrev den kjente distriktsosialistiske visa «Kor e hammaren, Edvard».