Her ble søkelyset satt spesielt på emballasjen til leker. De 15 kursdeltakerne, som er mellom ti og 15 år, tok en tur på lekebutikk for å se på eksisterende emballasje. Deretter startet de jobben med å lage sin egen.

– NODA ønsker å lære de unge om design og arkitektur og viktigheten av disse fagene. Med kurset setter vi søkelyset på å ta vare på miljøet. Dette ved å redusere bruken av emballasje samt designe smart emballasje. Vi håper kurset kan gi dem redskaper til å gjøre noe før plasten ender i havet, sier Michele Widerøe, leder for NODA.

Når plast bør brukes

Leder av workshopen er industridesigner Bjørn Heggdal. Han driver det Bodø-baserte produktdesignfirmaet Link, som designer emballasje for alt fra øl til skjønnhetsprodukter.

– Jeg håper at den kommende generasjonen vokser opp og får et mer bevisst forhold til plast og emballasje. Det er ingen tvil om at plast på avveie er et kjempeproblem, men det er også viktig å informere folk om når plast utvilsomt ikke skal brukes, og når man fortsatt bør bruke det.

KOSTE SEG: Amalie Jakobsen og Julie Gutrad Eriksson trivdes på kurset på Polaria. Foto: Marianne Lein Moe

– Når bør man bruke plast?

– Plast bør brukes der det er materialet som kreves for å ta vare på produktet. I mange tilfeller, som for eksempel med leker, som vi har tatt utgangspunkt i her, ser man mange tilfeller der man kunne brukt papp og kartong i stedet. Rømme krever derimot plastemballasje, og det er viktig å informere om forskjellene her, sier Heggdal.

Imponert

For er det noe barna har fått med seg så langt på kurset, er at det ofte lages unødig store plastemballasjer.

– Emballasjen til ting bør ikke være så stor, og det bør være med noe som lages av papp, sier Signe Davenport.

– Mitt beste miljøtips er å ikke brukes så mye plast, det havner ofte i havet og det er ikke bra, sier Ask Johnsen Vonngraven.

Heggdal var imponert over kunnskapsnivået på de unge kursdeltakerne.

– Det som er fint med en slik workshop, er at de slipper å sitte i åtte timer og høre på hvorfor det er viktig å ta vare på miljøet. I stede kan de få lov til å faktisk lage noe, så håper jeg de finner litt glede i å utforske materialet papp og prøver seg fram innenfor denne verden.

TENKE SMARTERE: Her viser kursholder Bjørn Heggdal kursdeltakerne Julie Gutrad Eriksson og Amalie Jakobsen hvordan man kan lage smart emballasje. Til høyre står medlems- og prosjektkoordinator Fikk Baardseth i NODA. Foto: Marianne Lein Moe