NTB meldte onsdag at regjeringa denne uka ba Miljødirektoratet utrede tiltak for å redusere bruken og miljøkonsekvensene av engangsartikler i plast. Allerede før direktoratet har lagt fram sin utredning har Bøe en klar oppfordring til sine partikollegaer i regjering:

– Jeg synes man bør forby unødvendige plastartikler, som engangsbestikk og plastposer. Man kan heller bruke handlenett eller papirposer. Det skal lønne seg å være miljøvennlig, og straffe seg med utslipp.

Utfordring for fiskeri

Han viser til at Frankrike allerede har innført forbud mot engangsbestikk i plast, og mener Norge må komme etter. Særlig stort er problemet med forurensning i havet med plastposer, mener han.

– Jeg var med å plukke søppel på ei strand i Tønsvika tidligere i år, og der lå det plastposer over alt. Plastposer på havet skaper store utfordringer, særlig for oss som bor i en landsdel hvor fiskeri er så viktig, også for å opprettholde sterke distrikt og inntekter til landsdelen som helhet. Da er vi nødt til å ta grep.

Plastfri by

Det siste året har prosjektet «plastfri by» vært hjertebarnet for byens politikere. Kommunestyret i Tromsø vedtok tidligere i år at det skal legges fram en sak til politisk behandling med forpliktende mål og delmål. Bøe synes det har vært for mye prat, og for lite innhold.

– Jeg synes initiativet er bra, ikke misforstå. Men politikere er flinke til å prate. Derfor må vi fylle begrepet med innhold og politikk. Derfor kommer vi nå med flere konkrete tiltak man kan gjennomføre for å gjøre Tromsø til en plastfri by.

Konkrete tiltak

Blant annet foreslår han å stille krav til redusert bruk av plast hos kommunens tjenesteleverandører, å tilby gratis hansker og søppelsekker til alle som plukker plast langs strender, bedre skilting langs turområder om å ta med seg søppel, samt en ordning for at folk kan «adoptere» strender.

– Det høres rart ut å «adoptere» ei strand, men tanken er at folk, eller frivillige grupper eller idrettslag tar ansvar for konkrete strender, og for å holde dem rene. Vi har strandryddedagen én gang i året, men det holder ikke for å holde det rent. Det kreves mer regelmessig innsats.